Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Poroka

Poroka S Tujcem V Sloveniji

Poroka s tujcem v Sloveniji postaja vse pogostejša. Število mešanih zakonov, kjer je eden od partnerjev tujec, iz leta v leto narašča. Kaj vse morate vedeti, če razmišljate o poroki s tujcem v Sloveniji?

Poroka S Tujcem V Sloveniji

Zakaj se poročiti s tujcem v Sloveniji?

Obstaja več razlogov, zakaj se pari odločajo za poroko s tujcem v Sloveniji:

  • Slovenija je lepa in romantična država za poroko.
  • Postopek sklenitve zakonske zveze je relativno preprost.
  • Stroški poroke so nižji kot v nekaterih drugih evropskih državah.
  • Poročni obredi so prilagodljivi – možna je civilna ali cerkvena poroka.

Slovenija s svojimi slikovitimi kraji, kot so Bled, Bohinj, Piran, Ljubljana, ponuja čudovito naravno kuliso za sanjsko poroko. Tudi stroški poročnega slavja v Sloveniji so v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi prestolnicami ugodnejši.

Kaj morate vedeti pred poroko s tujcem?

Potrebna dokumentacija

Vsak tujec, ki se želi poročiti v Sloveniji, potrebuje potni list in izpisek iz matičnega registra rojstev z apostilom oziroma overjeno kopijo rojstnega lista. Če je bil tujec predhodno že poročen, potrebuje tudi dokazilo o prenehanju prejšnje zakonske zveze.

Prijava zakonske zveze

Zakonska zveza se prijavi v Sloveniji na upravni enoti, kjer bosta imela zakonca skupno prebivališče. Prijavi se lahko 30 dni pred načrtovano sklenitvijo zakonske zveze in najkasneje na sam dan poroke.

Poročni obred

Možna je civilna ali cerkvena poroka. Za cerkveno poroko morata biti oba zaročenca iste veroizpovedi. Po sklenitvi zakonske zveze prejmeta mednarodni večjezični izpisek iz matičnega registra.

Kaj sledi po poroki s tujcem?

Ureditev prebivališča

Po poroki lahko tujec pridobi začasno prebivališče v Sloveniji ali dovoljenje za stalno prebivanje, če izpolnjuje pogoje. Za pridobitev začasnega prebivališča potrebuje overjeno kopijo veljavnega potnega lista, potrdilo o zdravstvenem zavarovanju v Sloveniji, dokazilo o zadostnih sredstvih za preživljanje in dokazilo o nastanitvi.

READ  Poroka V Gorah

Pridobitev državljanstva

Tuji državljani lahko po treh letih zakona s slovenskim državljanom zaprosijo za slovensko državljanstvo z naturalizacijo. Pogoji so 5-letno neprekinjeno zakonito prebivanje v Sloveniji pred vložitvijo prošnje, znanje slovenščine in poznavanje slovenske kulture in družbene ureditve.

Najpogostejša vprašanja v zvezi s poroko s tujcem

Kateri dokumenti so potrebni za sklenitev zakonske zveze?

Vsak tujec mora predložiti veljaven potni list in izpisek iz matičnega registra rojstev z apostilom oziroma overjeno kopijo rojstnega lista. Če je bil predhodno že poročen, potrebuje tudi dokazilo o prenehanju prejšnje zakonske zveze.

Kje se prijavi zakonska zveza s tujcem?

Zakonska zveza se prijavi na upravni enoti, kjer bosta imela zakonca skupno prebivališče. To je lahko 30 dni pred načrtovano poroko in najkasneje na dan poroke.

Ali lahko tujec po poroki dobi slovensko državljanstvo?

Da, tujci lahko po 3 letih zakona s slovenskim državljanom zaprosijo za slovensko državljanstvo z naturalizacijo ob izpolnjevanju določenih pogojev, kot so 5-letno neprekinjeno prebivanje v Sloveniji, znanje slovenskega jezika in poznavanje slovenske kulture ter družbene ureditve.

Koristni nasveti za poroko s tujcem

  • Preverite, kateri dokumenti so potrebni za veljavno sklenitev zakonske zveze v Sloveniji.
  • Uredite morebitni prevod ali overitev tujih dokumentov.
  • Prijavite zakonsko zvezo pravočasno na pristojni upravni enoti.
  • Poskrbite za ustrezno zdravstveno zavarovanje tujega državljana.
  • Po poroki lahko tujec zaprosi za začasno prebivališče v Sloveniji.
  • Po treh letih zakona lahko tujec zaprosi za slovensko državljanstvo.

S pravočasno pripravo dokumentacije in upoštevanjem zakonskih zahtev bo poroka s tujcem v Sloveniji potekala gladko. Srečno!

Poroka S Tujcem V Sloveniji

Related posts

Civilna Poroka V Ljubljani

admin

Poroka V Ljubljani

admin

Poroka V Naravi

admin

Leave a Comment