Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Ženska moda

Ženska Moda 70 Ih

Moda 70. let prejšnjega stoletja je bila barvita, sproščena in polna optimizma. Po koncu 60. let, ki so zaznamovala hipijevska gibanja, cvetni vzorci in psihedelične barve, se je moda 70. let umirila, a obdržala svojo živahnost. V ospredje so prišle naravne tkanine, udobna oblačila za vsakdanjo rabo in poudarek na individualnosti.

Značilnosti ženske mode 70. let

Naravne tkanine

V nasprotju s sintetičnimi materiali 60. let so bile v modi 70. let priljubljene naravne tkanine, kot so bombaž, lan in svila. Oblikovalci so ustvarjali ohlapna oblačila iz mehkih tkanin, ki so dihale in se prilegala telesu.

Udobna vsakdanja oblačila

Namesto elegantnih oblek so bile priljubljena udobna oblačila za vsakdanjo rabo. Nosila so se ohlapne hlače na zvon, puloverji, majice in druga sproščena oblačila, v katerih se je dalo udobno gibati.

Živahne barve in vzorci

Barve in vzorci so bili še vedno pomemben del mode 70. let. Priljubljeni so bili živahni, a umirjeni odtenki – oranžna, vijolična, zelena, modra. Pogosti so bili etnični vzorci in cvetlični motivi.

Individualnost

Moda se je oddaljila od enotnih slogov 60. let in poudarjala individualnost. Ljudje so mešali sloga, da so ustvarili svoj lasten videz – nosili so dolge krila in široke hlače, mešali vzorce in dodajali etnične dodatke.

Ženska Moda 70 Ih

Ključni trendi

Dolga krila

Dolga, do gležnjev segajoča krila iz lahkih bombažnih ali lanenih tkanin so bila zelo priljubljena. Pogosto so imela cvetlične vzorce ali etnične motive in so jih nosila skupaj s puloverji ali ohlapnimi majicami.

Široke hlače na zvon

Široke hlače na zvon iz lanu, denima ali žameta so prav tako zaznamovale to desetletje. Imele so visok pas in široke noge ter so se zlagale čez pete. Radi so jih nosili skupaj z oprijetimi puloverji ali blejzerji.

READ  Ženska Moda V Letu 2019

Etnični motivi

Vplivi iz Azije, Afrike in Latinske Amerike so se kazali v priljubljenosti etničnih motivov. Nosila so se oblačila z azijskimi cvetličnimi vzorci, afriškimi barvnimi tkaninami in mehiškimi vezavami.

Žamet

Žamet je bil prisoten tako na oblekah kot hlačah in puloverjih. Najbolj značilne so bile žametne obleke v močnih, živih barvah, kot sta vijolična ali zelena.

Frizure in ličenje

Naravni videz

Za razliko od močnega ličenja 60. let se je v 70. letih uveljavil bolj naraven slog ličenja. Lica so bila rožnata, senčenje nežno, trepalnice le rahlo poudarjene. Poudarek je bil na sijoči polti in zdravem videzu.

Dolgi, valoviti lasje

Značilna frizura 70. let so bili dolgi laski s prečno zarezo. Lasi so bili navadno valovito počesani in so prosto padali čez ramena. Priljubljene so bile tudi kodre in afro frizure.

Široki klobuki

Klobuki so bili ključni modni dodatek. Najbolj priljubljeni so bili širokokrajni slamnati klobuki, ki so zaščitili obraz pred soncem in dodali poletni videz.

Modni dodatki

Poleg klobukov so bili priljubljeni še veliki sončna očala v živih barvah, etnični nakit iz lesa ali kože, platnene torbe čez ramo in platforma čevlji ali sandali na peto. Platnene torbe so bile praktične za nošenje vsakdanjih potrebščin, platforma pa je dodala nekaj centimetrov višine brez neprijetnosti visokih pet.

Vpliv mode 70. let na sodobno modo

Moda 70. let je še vedno prisotna v sodobnih modnih trendih. Njena sproščenost, naravnost in individualnost so navdih za oblikovalce in ljubitelje mode še danes. Ohlapne hlače na zvon, dolga krila, etnični motivi in naravne tkanine so stalnica v modi že desetletja. Tudi frizure s prečno zarezo in naravni videz ličenja sta še vedno priljubljena. Moda 70. let tako ostaja trajen vir navdiha za ustvarjanje udobnih, a modnih oblačil.

READ  Ženska Moda Orsay

Related posts

Kako vključiti športno obutev v vsakdanji ženski stil?

admin

Spletne Trgovine Ženska Moda Tuje

admin

Kako ustvariti prefinjen vintage videz za ženske?

admin

Leave a Comment