Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Ženska moda

Ženska Moda Začetek 20 Stoletja

Ženska moda na začetku 20. stoletja je doživela velike spremembe v primerjavi s prejšnjimi desetletji. Z razvojem novih tehnologij, spremembami v družbi in vplivi različnih umetniških gibanj so se pojavili novi modni trendi, ki so postavili temelje sodobni ženski modi.

V tem članku bomo raziskali ključne značilnosti ženske mode v zgodnjem 20. stoletju, vključno z oblačili, frizurami, modnimi dodatki in ličili. Osredotočili se bomo na obdobje od začetka stoletja do 20. let 20. stoletja.

Ključni trendi v ženski modi na začetku 20. stoletja

Sprememba ženske vloge v družbi

Na začetku 20. stoletja so ženske začele igrati bolj aktivno vlogo v družbi. Zaposlovale so se v večjem številu, zlasti v pisarnah in tovarnah. Pridobivale so si več neodvisnosti in ekonomske moči. To je vplivalo tudi na modo, saj so ženske zahtevale bolj udobna in praktična oblačila za svoj nov, bolj aktiven življenjski slog.

Vpliv umetniških gibanj

Na žensko modo na začetku 20. stoletja so močno vplivala različna umetniška in kulturna gibanja, kot sta bila secesija in impresionizem. Značilni so bili mehki, valoviti vzorci, pastoralne podobe in nežne barve. Slog oblačenja je bil bolj sproščen in romantičen.

Nove tehnologije in materiali

Razvoj novih tehnologij je omogočil množično proizvodnjo cenejših tkanin in oblačil. Poleg volne in svile so postali priljubljeni bombaž, lan in umetna vlakna. To je naredilo modo dostopnejšo širšim družbenim slojem.

Nove tehnike barvanja tkanin so omogočile širšo paleto živih barv, namesto prejšnjih nevtralnih tonov.

Ženska Moda Začetek 20 Stoletja

Ženska moda na začetku 20. stoletja

Oblačila

– Krilne obleke so postale osnovni kos ženske garderobe. Bile so bolj udobne in praktične za aktiven življenjski slog. Še vedno so bile ozke v pasu, a manj tesno prilegajoče.

READ  Ženska Moda Orsay

– Priljubljene so bile bluze z zapenjanjem spredaj ali zadaj. Narejene so bile iz lahkih materialov, okrašene z volani, čipkami ali pentljami.

– Klobuki z velikimi krajci so bili nepogrešljiv modni dodatek. Pogosto so bili okrašeni s perjem, cvetjem ali trakovi.

– Plašči s kimonovim krojem so postali priljubljeni. Bili so udobni in sproščeni.

– Elegantne čevlje z visoko peto so nosile v formalnih priložnostih, za vsakdanjo rabo pa udobnejše nizke čevlje.

Frize in ličila

– Ženske so si lase spenjale v ohlapne vozle ali fante na zatilju. Priljubljene so bile mehke valovite pričeske v slogu Gibson Girl.

– Ličenje je postalo sprejemljivo in celo zaželeno. Priljubljeni so bili zlasti pudrasti obrazi, rdečila za ličnice in temne črte okoli oči.

– Trepalnice so poudarjali z uporabo pripravka imenovanega mascara.

Modni dodatki

– Elegantne rokavice, pogosto iz finega usnja ali čipke

– Peresne torbice ali pasovi z verižico

– Dekorativna zaponka za ovratnik s kamejo ali biseri

– Dolge verižice za ure ali očala

Različni slogi ženske mode

Elegantni Edwardijanski slog

Značilna sta bila prefinjen in nekoliko strožji slog oblačenja ter poudarek na ženski silhueti z ozkim pasom in široko krinolino. Priljubljene so bile svilene obleke v pastelnih barvah, visoki ovratniki in rokavi tri četrt.

Sproščen slog za prosti čas

Za sproščene dejavnosti na prostem, kot sta golf ali tenis, so ženske nosile udobnejša oblačila iz bombaža ali volne – dolge krila, srajce z zavihanimi rokavi in športne pokrivala.

Večerni slog

Značilne so bile razkošne večerne obleke, pogosto iz svile ali satena, okrašene s čipkami, perlami ali bleščicami. Narejene so bile v slogu vzhodnjaških oblačil z bogatimi tkaninami in eksotičnimi vzorci.

READ  Ženska Moda 1890

Sklep

Ženska moda v zgodnjem 20. stoletju je bila dinamično in ustvarjalno obdobje. Zaznamovali so ga številni novi trendi – od sproščenih dnevnih oblek do razkošnih večernih toalet. Ključno vlogo so odigrale spremembe v družbenih normah in tehnološke inovacije na področju tekstilne industrije. Ta kombinacija dejavnikov je utrla pot moderni ženski modi, kot jo poznamo danes.

Related posts

Maribor Kvalitetna Ženska Moda

admin

Ženska Moda Online

admin

Krompir

admin

Leave a Comment