Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Poroka

Drzave V Katerih Je Veljavna Poroka

Poroka je zakonska zveza med dvema osebama, ki jo priznava država. Veljavnost poroke se med državami razlikuje, saj ima vsaka svoje zakone in predpise glede sklepanja zakonske zveze.

Nekatere države priznavajo samo poroke med moškim in žensko, druge pa tudi istospolne poroke. Prav tako se razlikuje minimalna starost za sklenitev zakonske zveze. V nekaterih državah je dovoljena poligamija, kar pomeni, da lahko moški sklene več kot eno zakonsko zvezo.

V tem članku bomo pogledali, v katerih državah je veljavna poroka in kakšni so pogoji zanjo.

Evropske države

Slovenija

V Sloveniji lahko poroko skleneta osebi nasprotnega ali istega spola, ki sta dopolnili 18 let. Osebe mlajše od 18 let lahko sklenejo zakonsko zvezo samo ob soglasju sodišča.

Slovenija priznava istospolne poroke od leta 2006 in omogoča posvojitve otrok istospolnim parom. Leta 2017 je uvedla zakon, ki istospolnim partnerjem omogoča skupno posvojitev otroka brez biološke povezave z enim od partnerjev.

Hrvaška

Na Hrvaškem lahko poroko sklenejo osebe, stare vsaj 18 let. Od leta 2014 so na Hrvaškem zakonsko priznane tudi istospolne partnerske skupnosti, ki pa nimajo enakih pravic kot zakonska zveza moškega in ženske.

Hrvaška ustava opredeljuje zakonsko zvezo izključno kot življenjsko skupnost moškega in ženske ter tako onemogoča uvedbo istospolnih porok.

Madžarska

Na Madžarskem je minimalna starost za sklenitev zakonske zveze 16 let. Poroka je opredeljena kot zveza moškega in ženske, istospolne poroke niso dovoljene.

Leta 2012 je Madžarska sprejela nov družinski zakonik, ki v 1. členu določa, da je zakonska zveza življenjska skupnost moškega in ženske. S tem so istospolne poroke izrecno prepovedane.

Veljavna Poroka

ZDA in Kanada

Združene države Amerike

Leta 2015 je Vrhovno sodišče ZDA odločilo, da morajo vse zvezne države priznati istospolne poroke. S tem odločitvijo so istospolne poroke postale zakonsko veljavne v vseh 50 zveznih državah.

READ  Poroka Istospolnih Partnerjev V Sloveniji

Minimalna starost za sklenitev zakonske zveze je odvisna od posamezne zvezne države in se giblje med 16 in 18 let. V nekaterih zveznih državah so dovoljene tudi poligamne zveze.

Kanada

Kanada je leta 2005 sprejela zakon o civilnih porokah, ki je istospolnim parom omogočil sklepanje zakonskih zvez. Leta 2019 je kanadski parlament sprejel zakon, ki prepoveduje poligamijo in s tem večkratne zakonske zveze.

Minimalna starost za sklenitev zakonske zveze je odvisna od posamezne province in je ponavadi med 16 in 19 let.

Azijske države

Kitajska

Na Kitajskem lahko poroko skleneta osebi, ki sta stari vsaj 20 oziroma 22 let. Moški lahko ima samo eno ženo, poligamija ni dovoljena.

Kitajska ne priznava istospolnih porok. Leta 2016 je sprejela zakon, ki prepoveduje promoviranje istospolnih porok v medijih in na spletu.

Indija

V Indiji je minimalna starost za poroko 18 let za ženske in 21 let za moške. Kljub temu je v praksi še vedno razširjena otroška poroka, predvsem na podeželju.

Indija ne priznava istospolnih porok, čeprav istospolne zveze niso kaznive. Leta 2018 je indijsko vrhovno sodišče razglasilo istospolne odnose za zakonite.

Indonezija

Indonezija priznava samo zakonske zveze med moškim in žensko. Minimalna starost za poroko je 16 let za ženske in 19 let za moške.

Na nekaterih indonezijskih otokih je še vedno razširjena poligamija, čeprav uradno ni dovoljena. Indonezija istospolnih zvez ne priznava.

Afriške države

Južnoafriška republika

Južnoafriška republika je bila leta 2006 prva afriška država, ki je z zakonom priznala istospolne poroke. Od takrat lahko istospolni pari sklepajo civilne zakonske zveze.

Minimalna starost za poroko je 18 let. Poligamija je prepovedana že od leta 1961.

READ  Civilna Poroka V Sredo

Nigerija

Nigerija priznava samo zakonske zveze med moškim in žensko. Istospolne zveze so prepovedane z zakonom in se kaznujejo z do 14 let zapora.

Prav tako je v Nigeriji uradno prepovedana poligamija, čeprav je v praksi še vedno prisotna predvsem na severu države, kjer živijo muslimani. Minimalna starost za poroko je 18 let.

Egipt

V Egiptu lahko poroko skleneta osebi, ki sta dopolnili 18 let. Egiptovska zakonodaja priznava samo zakonske zveze med moškim in žensko.

Istospolne zveze so prepovedane, zanje je zagrožena zaporna kazen. Prav tako je prepovedana poligamija, čeprav se včasih pojavlja na podeželju.

Zaključek

Veljavnost poroke se med državami zelo razlikuje. Nekatere priznavajo istospolne poroke, druge jih izrecno prepovedujejo. Prav tako ni enotne minimalne starosti za sklenitev zakonske zveze.

Kljub spremembam v zadnjih desetletjih je v večini držav poroka še vedno opredeljena kot zveza moškega in ženske. Bomo videli, ali se bo to v prihodnosti spremenilo zaradi čedalje večjega priznavanja istospolnih zvez.

 

Related posts

Poroka V Prekmurju

admin

Poroka V Lipici

admin

Poroka V Gozdu

admin

Leave a Comment