Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Poroka

Poroka V Prekmurju

Poroka v Prekmurju je poseben dogodek, poln tradicije in ljudskih običajev. Že od nekdaj so poroke v Prekmurju potekale po starih šegah in navadah, ki jih prenašajo iz roda v rod. V Prekmurju se poroke dogajajo skozi vse leto, največ pa jih je spomladi in jeseni, ko ni glavnih kmečkih opravil.

Priprave na poroko

Ko fant in dekle skleneta, da se bosta poročila, sledijo priprave na poroko. Najprej morata staršem povedati novico in jim predstaviti bodočega zakonskega partnerja. Če starši odobrijo izbiro, lahko par nadaljuje s pripravami.

Snubitev in prstanjenje

Prvi korak je snubitev oziroma zaroka, ko fant uradno zaprosi dekle za roko. To se je včasih dogajalo pri dekličinih starših doma, danes pa je to bolj simbolično in par skupaj izbere prstana. Po snubitvi sledi prstanjenje, ko si zaročenca izmenjata prstana kot znamenje zvestobe in ljubezni.

Pogodba in doto

Ko je par uradno zaročen, sledi sklenitev pogodbe med družinama. V pogodbi je zapisana dota, ki jo prinese nevesta s seboj v zakon. Doto je včasih predstavljala del nevestinega premoženja, danes pa ima bolj simboličen pomen.

Priprava poročnega slavja

Sledijo priprave poročnega slavja – določi se datum poroke, povabi se svatje, najame glasba, izbere meni in pijača. Poročno slavje v Prekmurju tradicionalno traja dva dni – v soboto je svatba pri nevesti, v nedeljo pa še enkrat pri ženinu.

Poroka V Prekmurju

Poroka v Prekmurju

Končno je napočil veliki dan! Poroka se začne zjutraj, ko se nevesta in ženin pripravita vsak pri sebi doma. Ženin pride po nevesto s svatovsko kolono, zatem sledi obred v cerkvi in veselo slavje, ki traja do jutranjih ur.

Nevestina priprava

Nevesta se na poroko pripravlja pri starših doma. Umije se v vodi, v kateri so bile prej namočene razne dišave za srečo, npr. rožmarin. Nato se obleče v belo poročno obleko in okrasi z nakitom. Na glavo dobi tančico, ki prekrije obraz. Tako pripravljena jo čakajo najbližje prijateljice.

READ  Poroka V Postojnski Jami

Ženinova priprava

Tudi ženin se pripravlja na poroko doma pri starših. Obrije se in obleče svečano obleko – običajno temen suknjič, srajco in kravato ter hlače. Na prsi si pripne šopek cvetja. Ko je pripravljen, se odpravijo po nevesto s svatovsko kolono.

Svatovska kolona

Ženin s svati (prijatelji, sorodniki) pride po nevesto s svatovskimi vozovi, okrašenimi z zelenjem, trakovi in baloni. Spremlja jih glasba in petje. Ko prispejo do nevestine hiše, ženin prosi za nevesto. Njena družina mu jo izroči šele, ko plača odkupnino.

Cerkveni obred

Sledi odhod v cerkev, kjer poteka obred. Med mašo si zaročenca izmenjata prstana in poročne zaobljube. Po končanem obredu zapustijo cerkev kot mož in žena ter se odpravijo na poročno slavje.

Poročno slavje

Poročno slavje se začne z zdravico in čestitkami svatov. Sledi pogostitev in veselo rajanje ob glasbi vse do jutranjih ur. Značilne poročne jedi so gibanica, ajdovi štruklji, orehova potica. Pije se predvsem vino in penina.

Ljudski običaji

Poroka v Prekmurju je polna ljudskih običajev, ki prinašajo mladoporočencema srečo in blagoslov.

Metanje koruze

Ko svatje prispejo po nevesto, jo njena družina simbolično za nekaj časa skrije. Svatje morajo zanjo metati koruzo čez hišo, da jim jo izročijo. To prinaša paru srečo in blaginjo.

Polivanje z vodo

Na poti do cerkve in nato do slavja svatje radi polivajo mladoporočenca z vodo. To naj bi prineslo deževje, kar kmetom zagotavlja dobro letino.

Ples z nevestino čevljo

Med slavjem svatje ukradejo nevestin čevelj in z njim zaplešejo. Ženin ga mora odkupiti nazaj, sicer mu grozijo, da ne bo smel spat z nevesto (seveda v šali).

Nevestin pobeg

Proti koncu slavja nevesta simbolično pobegne in se skrije. Ženin jo mora poiskati in prepričati, da se vrne na zabavo. To predstavlja njuno skupno pot v prihodnosti.

READ  Cerkvena In Civilna Poroka V Tujini

Zaključek

Poroka v Prekmurju je edinstven dogodek, poln lepih tradicij in veselja. Mladoporočenca vstopata v skupno življenjsko pot obkrožena z ljubeznijo svojih najdražjih in blagoslovom starešin. Ljudski običaji, ki spremljajo poroko, izražajo dobre želje za srečno in rodovitno zakonsko zvezo.

Related posts

Poroka V Škofji Loki

admin

Cerkvena In Civilna Poroka V Tujini

admin

Poroka V Naravi

admin

Leave a Comment