Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Poroka

Ali Je Možna Cerkvena Poroka V Naravi

Cerkvena poroka v naravi je v zadnjih letih postala zelo priljubljena izbira za mnoge pare. Poroka sredi narave omogoča bolj sproščeno in intimno vzdušje ter parom dovoljuje, da svoj poseben dan prilagodijo svojemu okusu in osebnosti.

Vendar pa pri načrtovanju cerkvene poroke v naravi obstaja nekaj stvari, ki jih je treba upoštevati. Ali je sploh možno imeti cerkveno poroko zunaj cerkve? Kakšna so pravila Katoliške cerkve glede lokacije?

V tem članku bomo pogledali praktične vidike načrtovanja cerkvene poroke v naravi – od tega, kaj pravijo cerkvena pravila, do izbire primerne lokacije, logistike in ostalih stvari, ki jih je treba upoštevati.

Kaj pravijo cerkvena pravila o lokaciji cerkvene poroke?

Po kanonskem pravu Katoliške cerkve, naj bi bile cerkvene poroke praviloma opravljene v cerkvi župnije, kjer eden od zaročencev prebiva.

Kljub temu pa Cerkveno pravo dovoljuje škofom, da v posebnih primerih dovolijo cerkveno poroko zunaj cerkve, na primer na prostem, če za to obstajajo tehtni razlogi.

Pomembno je, da par pred načrtovanjem govori s svojim župnikom in škofijo ter zaprosi za dovoljenje za poroko izven cerkve. Če škof meni, da so razlogi opravičljivi, lahko izda dovoljenje.

Nekatere škofije so pri izdajanju dovoljenj bolj stroge kot druge, zato je ključnega pomena preveriti, kakšna so pravila v vaši škofiji.

Na splošno pa velja, da če par izkaže tehtne razloge (na primer čustveno vez z lokacijo), škofije praviloma odobrijo cerkveno poroko v naravi.

Kje v naravi lahko imamo cerkveno poroko?

Ko dobite dovoljenje škofa, se lahko lotite iskanja primerne lokacije za cerkveno poroko v naravi. Možnosti je veliko, od romantičnih vinogradov do razglednih planinskih točk.

Nekaj primerov priljubljenih lokacij:

 • Vinogradi
 • Planine ali razgledne točke
 • Gozd
 • Ob reki, jezeru ali morju
 • Lepa lokacija na podeželju, kot so travniki ali polja
 • Domači vrt ali posestvo
 • Hotelske zunanje površine (terase, vrtovi)
READ  Poroka V Tujini

Pri izbiri konkretne lokacije je treba poleg lepote kraja upoštevati tudi nekaj praktičnih vidikov:

 • Ali je na voljo elektrika oz. možnost priklopa
 • Dostop in parkirni prostor za goste
 • Možnost postavitve šotora ali strehe v primeru dežja
 • Dovolj prostora za postavitev oltarja, sedenje za goste
 • Odmaknjenost od glavnih cest ali drugih motečih dejavnikov

Prav tako ne pozabite preveriti, če so na izbrani lokaciji kakšne omejitve glede prireditev. Nekateri kraji zahtevajo posebna dovoljenja ali soglasja lastnikov zemljišč.

Cerkvena Poroka V Naravi

Kako organizirati logistiko cerkvene poroke v naravi?

Ko izberete lokacijo, sledi organizacija logistike – od postavitve oltarja in sedenja do ozvočenja in elektrike.

Priporočljivo je najeti strokovnjaka – organizatorja porok, ki vam bo pomagal pri celotni koordinaciji dogodka. Lahko pa si seveda pomagate tudi s prijatelji in sorodniki.

Nekaj ključnih logističnih vidikov:

Oltar in sedenje

Tradicionalno cerkveno poroko tvorijo oltar, klope oz. sedeži za goste ter prehod med klopmi, kjer pride nevesta do ženina.

Za poroko v naravi lahko uporabite prenosni oltar, ki ga je mogoče enostavno postaviti na lokaciji. Prav tako obstajajo različne rešitve za začasno namestitev sedežev za goste – od klasičnih belih poročnih stolov do lesenih klopi, balerin ali celo odej na tleh.

Poskrbite za dovolj sedežev za vse povabljene. Če pričakujete več kot 50 gostov, razmislite o najemu šotora, ki bo nudil zaščito pred soncem ali dežjem.

Ozvočenje

Ker je poroka v naravi na prostem, je ozvočenje še posebej pomembno – tako za glasbo in petje med obredom kot tudi za ozvočenje govora duhovnika med obredom. Najbolje, da najamete strokovnjaka za ozvočenje dogodkov.

Elektrika

Preverite ali imate na lokaciji dostop do elektrike oz. možnost za priklop. To boste potrebovali za ozvočenje, osvetlitev in morebitne druge električne naprave. Če ni možnosti priklopa, poskrbite za agregat.

READ  Poroka V Kopru

Dekoracije

S cvetjem, svečami, svilenimi trakovi ali drugimi dekorativnimi elementi lahko poročni prostor polepšate in ustvarite pravljično vzdušje. Poskrbite, da bodo dekoracije odporne na vremenske vplive, če je poroka na prostem.

Hrana in pijača

Če želite gostom ponuditi pogostitev, izberite catering ponudnika, ki ponuja hrano primerno za postrežbo na prostem. Prav tako poskrbite za mize oz. visoke mize ter stojala za pijačo.

Prednosti cerkvene poroke v naravi

Cerkvena poroka v naravi ima številne prednosti:

 • Intimnejše in bolj sproščeno vzdušje
 • Možnost personalizacije prostora in okrasitev
 • Nižji stroški kot v dvorani ali hotelu
 • Lepi razgledi in naravna kulisa
 • Enostavnejša organizacija kot cerkvena poroka z recepcijo na dveh lokacijah
 • Fotogeničnejši prostor

Nekaj izzivov cerkvene poroke v naravi

Kljub številnim prednostim pa organizacija cerkvene poroke v naravi prinaša tudi nekaj izzivov:

 • Ni nadstreška v primeru dežja – težje zagotoviti zaščito za goste
 • Ni stranišč, garderob
 • Zahtevnejša logistika (dostava stolov, miz, ozvočenja itd.)
 • Morebitna dovoljenja lastnikov zemljišč
 • Ni možnosti zgodnje priprave prostora

S skrbnim načrtovanjem se je tem izzivom mogoče izogniti ali jih vsaj omiliti. Najbolje je najeti izkušenega organizatorja porok, ki vam bo pomagal pri celotni koordinaciji.

Zaključek

Cerkvena poroka v naravi zahteva nekaj več organizacije kot klasična poroka v cerkvi, vendar parom omogoča ustvariti nepozaben dan po svoji meri in okusu.

Če ste fleksibilni, imate radi naravo in si želite intimno vzdušje ob obljubah z vašo boljšo polovico, je poroka v naravi prava izbira za vas. Ne pozabite le preveriti pravil in pridobiti dovoljenja ter si zagotoviti strokovno pomoč pri organizaciji.

Related posts

Poroka V Brdih

admin

Cerkvena In Civilna Poroka V Tujini

admin

Poroka V Tujini V Lastni Režiji

admin

Leave a Comment