Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Poroka

Civilna Poroka V Sredo

Kaj je civilna poroka?

Civilna poroka je uradna sklenitev zakonske zveze pred državnim organom, ne da bi bila vključena verska slovesnost. Gre za pravno priznanje zveze dveh oseb pred zakonom.

Civilna poroka v osnovi pomeni, da par podpiše uradne dokumente o zakonski zvezi v prisotnosti matičarja. S tem dobita enake pravice in dolžnosti, kot če bi se poročila v cerkvi.

Zakaj izbrati civilno poroko?

Obstaja več razlogov, zakaj se pari odločajo za civilno namesto cerkvene poroke:

 • Nista verna oziroma se ne želita poročiti v cerkvi
 • Želita preprosto in cenovno ugodno poroko
 • Želita imeti popoln nadzor nad potekom obreda
 • Nista iste veroizpovedi

Prednost civilne poroke je tudi, da ni treba opraviti tečaja za zakonce, ki ga sicer zahteva cerkev. Prav tako lahko par poljubno izbere kraj in čas poroke ter si prilagodi potek slovesnosti.

Kje se lahko civilno poročite?

Par se lahko civilno poroči v prostorih izbrane občine v Sloveniji. Poroka je veljavna v kateremkoli upravnem organu, ki je pristojen za sklepanje zakonskih zvez.

Najpogosteje se pari odločajo za poroko v dvorani ali pisarni župana občine, kjer prebivata. Priljubljene lokacije so tudi graduovi, dvorci ali razkošnejše lokacije, kot so hoteli in restavracije. Stroški se razlikujejo glede na izbrano lokacijo.

Kako poteka civilna poroka?

Obred civilne poroke vodi matičar. Začne se, ko par podpiše poročni namen in izjavi, da prostovoljno sklepata zakonsko zvezo.

Sledi nagovor matičarja, lahko tudi govori prič ali drugih gostov. Para se nato vpraša, ali soglašata, da skleneta zakonsko zvezo. Ko oba odgovorita pritrdilno, matičar razglasi, da sta z zakonsko zvezo vezana drug na drugega.

Na koncu se par in priči podpišejo v poročno matično knjigo. Para se lahko tudi poljubita in si nadenetata poročni prstani. Sledi čestitanje in pogostitev svatov. Civilna Poroka V Sredo

READ  Poroka V Logarski Dolini

Kaj potrebujeta par za civilno poroko?

Za sklenitev civilne poroke morata bodoča zakonca:

 • dopolniti 18 let
 • predložiti veljavna osebna dokumenta
 • pridobiti potrdilo, da nista v drugi zakonski zvezi
 • plačati upravno takso

Poleg tega morata priskrbeti dve polnoletni priči s veljavnimi osebnimi dokumenti. Priči morata biti prisotni na obredu sklenitve zakonske zveze.

Koliko stane civilna poroka?

Strošek civilne poroke je odvisen od izbrane lokacije in dodatnih storitev. V povprečju znaša:

 • Upravna taksa za sklenitev zakonske zveze: 23€
 • Uporaba poročne dvorane ali druge lokacije: od 50 do nekaj 100 €
 • Poročna slovesnost s pogostitvijo gostov: od nekaj 100 do nekaj 1000 €

Cena se poveča, če se poročni par odloči za najem fotografa, vokalnega solista, dekoracije ipd. Kljub temu je civilna poroka običajno cenejša od cerkvene.

Kako poteka civilna poroka v Sredo?

Občina Sodražica ponuja možnost civilne poroke v dvorani župana ali zunaj pred občinsko stavbo. Poročni par lahko izbere termin med 8. in 16. uro ob delavnikih.

Po dogovoru z matičarko in plačilu upravnih taks se določi natančen čas in izvede obred. Traja približno 20 minut. Matičarka najprej preveri identiteto bodočih zakoncev in prič. Nato sledi nagovor, izmenjava soglasij in podpis poročne matične knjige.

Para ima na voljo nekaj različnih scenarijev poteka obreda. Po končanem uradnem delu sledi pogostitev in druženje svatov v dvorani ali zunaj. Fotografiranje je dovoljeno v dogovoru z matičarko.

Zakaj je Sodražica priljubljena lokacija za civilno poroko?

Občina Sodražica slovi po lepih razgledih na okoliške hribe in neokrnjeni naravi. Kraj je primeren za pare, ki si želijo umirjenega podeželskega vzdušja ob poroki v naravi. Prednosti poroke v Sodražici so:

 • Dostopne cene poroke
 • Možnost poroke na prostem
 • Razgled na zeleno pokrajino
 • Podeželsko vzdušje
 • Blizu Ljubljane
READ  Poroka V Benetkah

Sodražica je tako priljubljena izbira predvsem za pare iz Ljubljane in okolice, ki iščejo cenovno ugodno poroko v naravnem okolju zunaj mestnega vrveža. Lega kraja je idealna za enodnevni obisk svatov iz vse Slovenije.

Kako rezervirati termin za civilno poroko v Sodražici?

Če se odločite za civilno poroko v Sodražici, morate najprej preveriti razpoložljive termine pri matičarki. Pokličete lahko na telefonsko številko občine ali pošljete e-pošto. Matičarka vam bo svetovala o izbiri datuma in potrebnih dokumentih.

Ko se dogovorite za termin, je treba vsaj mesec dni prej oddati vlogo za sklenitev zakonske zveze. Obrazce dobite v občinski upravi ali natisnjene z njihove spletne strani. Izpolnjene jih vrnete skupaj z dokazili, da izpolnjujete pogoje za poroko.

Nato sledi plačilo upravnih taks. Na dan poroke s seboj prinesite osebne dokumente in poročne prstane ter se oglasite v občinski stavbi ob dogovorjenem času.

Related posts

Poroka V Mariboru

admin

Poroka V Logarski Dolini

admin

Poroka V Ljubljani

admin

Leave a Comment