Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Moška moda

Moška Moda Hipijev

Moška moda hipijev je bila zelo prepoznavna in ikonična v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Zaznamovala jo je sproščenost, udobje, svoboda izražanja in močan poudarek na individualnosti. V tem članku bomo podrobneje pogledali značilnosti moške mode hipijev in kako se je razvijala skozi leta.

Zgodovina in ozadje

Hipijevska subkultura se je pojavila v ZDA v 60. letih kot odziv mladih na tradicionalne družbene norme, politiko in materializem. Zavzemali so se za mir, ljubezen, svobodo, enakopravnost in življenje v harmoniji z naravo.

Njihov slog oblačenja je odražal te vrednote. Bil je sproščen, udoben in neformalen. Nosili so ohlapna lanena ali bombažna oblačila v živih barvah, vzorcih in etničnih motivih. Pogosto so kupovali oblačila v trgovinah z rabljenimi oblačili ali jih sami izdelovali.

Značilni kosi moške mode hipijev

Dolgi lase in brada

Eden najbolj prepoznavnih elementov hipijevskega videza so bili dolgi lase in brada pri moških. To je bil način izražanja individualnosti in upora proti družbenim normam, ki so zahtevale kratko pristrižene lase in britje. Mnogi moški hipiji so pustili lase, da so jim segali do ramen ali še dlje. Brade so bile pogosto polne in neurejene.

Lanena in bombažna oblačila

Hipiji so nosili predvsem ohlapna lanena in bombažna oblačila, ki so bila udobna in zračna. Priljubljeni so bili laneni hlače, tunike, srajce z zapletenimi gumbi in dolgi kimonoi. Barve oblačil so bile živahne, vzorci pa pogosto etnično navdahnjeni. Priljubljene so bile indijske in afriške motive.

Široke hlače

Zelo priljubljene pri hipijih so bile široke hlače, imenovane tudi zvončaste hlače. Bile so izdelane iz lanu, bombaža ali svile in so segale do gležnjev. Imele so široke noge, ki so se proti gležnjem zožile v zvončasti obliki. Nekatere so imele na dnu naramnice, ki so držale hlačnice skupaj.

READ  Moška Moda Brada

Sandali

Namesto čevljev so hipiji raje nosili sandale, ki so bile udobne in so omogočale stik stopal z zemljo. Priljubljeni so bili usnjeni sandali z jermeni, imenovani tudi “jesus sandals”. Pogosto so jih izdelovali ročno iz usnja in lesa. Sandale so dopolnjevali sproščen slog oblačenja hipijev.

Moška Moda Hipijev

Dodatki

Hipiji niso nosili veliko nakita ali modnih dodatkov, saj so želeli poudariti preprostost. Kljub temu so nekateri dodatki postali del njihovega prepoznavnega sloga:

  • Sončna očala – velika, okrogla sončna očala v stilu Johna Lennona
  • Trakovi za glavo – trakovi iz blaga ali usnja okoli glave
  • Verižice za denarnico – dolge verige, pritrjene na denarnico
  • Usnjeni pasovi – široki usnjeni pasovi z velikimi zaponkami
  • Naravni nakit – ogrlice, zapestnice ali obeski iz lesa, kosti, perlic

Razvoj mode skozi 60. in 70. leta

Moda hipijev se je razvijala skozi 60. in 70. leta, ko se je širila hipijevska subkultura. Na začetku so moški hipiji še vedno nosili kavbojke in usnjene jakne, ki so jih dopolnjevali z daljšimi lasmi in brado. Do sredine 60. let pa se je slog popolnoma preusmeril v ohlapna lanena in bombažna oblačila.

V drugi polovici 60. let so postale priljubljene močnejše barve, vzorci in etnični motivi, še posebej vpliv indijske mode. Proti koncu desetletja so se pojavile še bolj izrazite fantazijske kreacije v psihedeličnih barvah z bleščicami in pisanimi dodatki.

V 70. letih se je slog nekoliko umiril, a še vedno ostal barvit in sproščen. Moški hipiji so še vedno nosili dolge lase in brade, vendar nekoliko bolj urejene. Oblikovali so se tudi značilni slogi posameznih podskupin, kot so sledilci glasbenih skupin Grateful Dead ali The Allman Brothers.

READ  Moška Zimska Jakna

Vpliv na sodobno modo

Čeprav je hipijevska subkultura v 70. letih počasi zamrla, je njihov slog oblačenja pustil trajen pečat na modi. Še danes je priljubljena udobna in sproščena oblačila iz naravnih materialov, predvsem bombaža in lanu. Tudi dolgi lasje in brade pri moških niso nič neobičajnega.

V sodobnih modnih kolekcijah lahko opazimo številne elemente, ki izvirajo iz mode hipijev. To so predvsem vzorčaste tunike, dolge kimonoi, široke hlače in sandali. Ti kosih so prilagojeni modernim okusom, vendar še vedno odražajo duhovnost, svobodo in ljubezen do narave, ki so zaznamovali hipijevsko gibanje.

Related posts

Moška Moda 1990

admin

Moška Abstraktna Moda

admin

Europark Trgovine Moška Moda

admin

Leave a Comment