Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Ženska moda

Ženska Moda Leta 1956

Leta 1956 je bila ženska moda zelo drugačna od današnje. Kljub temu da je minilo že več kot 60 let, še vedno lahko občudujemo elegantne in ženstvene modne trende tistega časa.

V tem članku bomo raziskali značilnosti ženske mode leta 1956 – od oblačil, frizur, modnih dodatkov do ličenja. Pogledali si bomo, kateri kosi oblačil so bili takrat priljubljeni in kako so ženske ustvarjale svoj edinstven slog.

Značilna ženska oblačila leta 1956

Suknjiči in krila s pisanimi vzorci

Leta 1956 so bile zelo priljubljene suknjiči in ozka krila s pisanimi vzorci – bodisi v pastelnih barvah ali močnejših, živih odtenkih. Priljubljeni vzorci so bili na primer cvetlični motivi, pike, črte ali karo vzorci.

Ta krila in suknjiči so poudarjali žensko silhueto z ozkim pasom in širšimi boki. Krila so segala malo pod kolena ali do sredine meč. Ženske so jih kombinirale z blejzerji, puloverji ali bluzami.

Pisane petelinje bluze

Zelo priljubljene so bile tudi blesteče petelinje bluze iz svile ali satena, okrašene z volani, pentljami in čipkami. Te živahne bluze so ženske nosile skupaj s suknjiči ali krili, da so ustvarile kontrast in dodale še več barv svojemu videzu.

Suknjiči in obleke v slogu Chanel

Še vedno je bil zelo popularen tudi slog Coco Chanel – predvsem njena mala črna obleka. Ženske so nosile elegantne suknjiče in obleke, navdihnjene s Chanel, v eni barvi z značilnimi dodatki, kot so biserna ogrlica, rokavice in klobuk.

Ti kosi so bili ponavadi narejeni iz kakovostnih materialov, kot sta volna ali kašmir. Imeli so preproste linije, a so kazali ženstvenost z rahlo širšimi rameni, ozkim pasom in krili, ki so se proti spodnjemu delu širila.

READ  Ženska Moda 1970 Flowers

Ženska Moda Leta 1956

Priljubljeni modni dodatki

Poleg oblačil so imele pomembno vlogo tudi modni dodatki, s katerimi so ženske zaokrožile svoj videz:

Rokavice in klobuki

Rokavice iz finega usnja ali čipke so bile nepogrešljiv del videza. Prav tako elegantni klobuki, pogosto okrašeni s perjem, cvetjem ali pentljami.

Salonarji

Salonarji z visoko peto so bili še vedno priljubljeni, čeprav je petelinji videz iz prejšnjega desetletja počasi izginjal. Priljubljene so bile pete kitke ali pa tudi nekoliko nižje pete.

Torbice

Ženske so nosile elegantne usnjene torbice ali pa torbice, prekrite s svilo in okrašene z volani ali pentljami, ki so se ujemale z oblačili.

Nakit

Biserni ali pa zlati kompleti nakita so dodali še zadnji poudarek videzu. Priljubljeni so bili uhani, zapestnice in ogrlice.

Frizerstvo in ličenje

Pričeske

Zelo priljubljene pričeske so bile kodrasti laski, speti nazaj z lasnicami ali pa elegantni figovi. Pogoste so bile tudi pričeske z valovitimi lasmi, spletenimi v figo na zatilju.

Lasje so bili ponavadi potlačeni z lakom za lase, da so držali obliko. Ženske s krajšimi lasmi so imele pogosto tudi kodre na čelu ali ob straneh, za bolj dramatičen videz.

Ličenje

Ličenje je bilo leta 1956 precej drugačno kot danes. Ženske so se držale svetlejših odtenkov senčil, predvsem v rožnatih in peščenih barvah. Poudarek je bil na ustnicah – rdeče mat ali sijoče šminke so bile nepogrešljive. Trepalnice so bile potemnjene z maskaro, obrvi pa izčiščene in začrtane v ožjo, bolj dramatično obliko.

Ciljne skupine

Članek o ženski modi leta 1956 bi lahko zanimal sledeče ciljne skupine:

  • Ljubitelji mode in zgodovine mode – lahko raziskujejo modne trende iz preteklosti.
  • Študentje mode, oblikovanja ali zgodovine – članek jim lahko pomaga pri raziskovanju in študiju.
  • Oblikovalci mode – članek jim lahko služi kot inspiracija za nove kolekcije.
  • Ljubitelji nostalgije in vintage stila – radi bi obudili eleganten in ženstven slog 50. let.
  • Zbiralci in prodajalci vintage oblačil – članek jim pomaga prepoznati značilne kose oblačil iz 50. let.
READ  Jager Ženska Moda

Zaključek

Ženska moda leta 1956 je bila elegantna, ženstvena in barvita. Značilni so bili pisani vzorci, bleščeče bluze, Chanelovi kroji ter modni dodatki, kot so rokavice, klobuki in nakit. S prepletanjem vseh teh elementov so ženske ustvarile svoj edinstven slog.

Čeprav je minilo že več desetletij, lahko občudujemo njihov neizbrisan čut za modo in lepoto. Njihova zapuščina še vedno navdihuje modne oblikovalce po vsem svetu.

Ženska Moda Leta 1956

Related posts

Kako ustvariti prefinjen vintage videz za ženske?

admin

Ženska Moda 1890

admin

Maribor Kvalitetna Ženska Moda

admin

Leave a Comment