Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Družina

Angleška Kraljeva Družina Družinsko Drevo

Angleška kraljeva družina ima dolgo in zapleteno družinsko drevo, ki sega nazaj do 9. stoletja. Trenutna kraljeva družina izvira iz dinastije Windsor, prej imenovane Saxe-Coburg-Gotha. Kraljica Elizabeta II. je trenutna monarhinja Združenega kraljestva in številnih držav Commonwealtha.

Izvor angleške kraljeve družine

Začetek angleške kraljeve družine sega v leto 829, ko je Egbert Wessexski postal kralj Wessexa. Njegovi potomci so postopoma združevali različna anglosaška kraljestva v Angliji. Leta 1016 je Knut Veliki osvojil Angleško in združil Anglijo, Dansko in Norveško v Severno morsko cesarstvo. Po njegovi smrti leta 1035 je angleški prestol nasledil Harold Harefoot.

Leta 1066 je Viljem Osvajalec, vojvoda Normandije, osvojil Anglijo in postal kralj. Njegovi potomci so vladali Angliji vse do leta 1154, ko je na prestol prišel Henrik II. iz dinastije Plantagenet. Dinastija Plantagenet, ki je izvirala iz Anžujske grofije v Franciji, je vladala Angliji vse do leta 1399.

Dinastija Tudor (1485-1603)

Leta 1485 je Henrik Tudor porazil Riharda III. v bitki pri Bosworthu in postal kralj Henrik VII. To je začetek dinastije Tudor na angleškem prestolu. Henrik VIII., verjetno najbolj znani vladar iz te dinastije, je vladal od 1509 do 1547. V času njegove vladavine se je Anglikanska cerkev ločila od Rimskokatoliške cerkve.

Henrik VIII. je imel šest žena, dve izmed njih je dal usmrtiti. Njegova hči Elizabeta I. je postala kraljica po smrti svoje sestre Marije I. Elizabeta I. ni imela otrok, zato se je dinastija Tudor končala z njeno smrtjo leta 1603.Angleška Kraljeva Družina Družinsko Drevo

Dinastija Stuart (1603-1714)

Elizabeto I. je nasledil kralj Jakob VI. Škotskega, ki je postal kralj Jakob I. Angleški. Z njim se je začela dinastija Stuart na angleškem prestolu. V času vladavine Stuartov je prišlo do angleške državljanske vojne in usmrtitve kralja Karla I. leta 1649.

READ  Družinsko Pravo Nasveti

Po smrti Karla I. je Oliver Cromwell prevzel oblast. Po njegovi smrti leta 1658 in kratkem obdobju nestabilnosti je bil leta 1660 obnovljen angleški monarh, ko je prestol zasedel Karel II.

Zadnji vladar iz dinastije Stuart je bila kraljica Ana, hči Jakoba II. Ko je leta 1714 umrla brez živih otrok, je bil na angleški prestol povabljen Georg Ludwig, volilni knez Hanovra, ki je ustanovil dinastijo Hannover.

Dinastija Hannover (1714-1901)

Prvi vladar iz dinastije Hannover je bil Jurij I. Njegov vnuk Jurij III. je trdno nasprotoval ameriški neodvisnosti, kar je privedlo do ameriške vojne za neodvisnost. V času vladavine njegovega sina Jurija IV. se je zgodila industrijska revolucija v Veliki Britaniji.

Kraljica Viktorija, vnukinja Jurija III., je vladala med letoma 1837 in 1901 – to je bilo najdaljše vladanje kateregakoli britanskega monarha. V času njenega vladanja je Britansko cesarstvo doseglo vrhunec moči in obsega.

Po njeni smrti leta 1901 dinastija Hannover ni imela več moških potomcev, zato je bil na prestol povabljen njen nečak, princ Albert Edward, ki je postal kralj Edvard VII. iz dinastije Sax-Coburg in Gotha.

Dinastija Windsor

Leta 1917 se je dinastija Sax-Coburg in Gotha preimenovala v Windsor zaradi protinemškega vzdušja med prvo svetovno vojno. Vladarji iz te dinastije so še vedno na angleškem prestolu.

Kralj Jurij V. je bil oče kraljev Edvarda VIII. in Jurija VI. Edvard VIII. je leta 1936 abdiciral, manj kot leto po začetku svojega vladanja, ker se je hotel poročiti z ameriško ločenko Wallis Simpson. Nasledil ga je mlajši brat Jurij VI.

Sedanja kraljica Elizabeta II. je hči kralja Jurija VI. Leta 1952 je prišla na prestol po očetovi smrti. Letos 2023 praznuje 71 let vladanja, kar je najdaljše vladanje kateregakoli britanskega monarha.

READ  Robert Golob Družina

Njen sin, princ Charles, je trenutni prestolonaslednik. Ko bo Elizabeta II. umrla, bo postal kralj Karel III.

Zanimivosti o angleški kraljevi družini

– Kraljica Elizabeta II. je v sorodu z večino evropskih kraljevskih družin, vključno z dansko, špansko in norveško kraljevo družino.
– Henrik VIII. je bil prvi angleški kralj, ki se je ločil od svoje žene. Pred njim to ni bilo dovoljeno.
– Kraljica Viktorija je nosila obleko v črni barvi večino svojega življenja po smrti svojega moža, princa Alberta. Črna obleka je postala znana kot “viktorijanska žalna obleka”.
– Jurij I. ni govoril angleško, ko je prišel na prestol leta 1714. Angleščino se je naučil šele pri 50. letih.
– Kralj Edvard VIII. je vladal manj kot eno leto. To je bilo najkrajše vladanje v zgodovini angleške monarhije.

Zaključek

Angleška kraljeva družina ima dolgo in pestro zgodovino, polno vzponov in padcev različnih dinastij. Od srednjeveških bitk za prestol do dinastičnih porok in političnih nemirov – zgodba angleških kraljev ponuja vpogled v širšo zgodovino Otoka.

Kljub številnim pretresom v preteklosti je monarhija preživela in ostaja pomemben del britanske nacionalne identitete. Današnja kraljica uživa veliko priljubljenost in spoštovanje. Kako bo institucija prenesla prihodnje izzive, pa bo pokazal čas.

Related posts

Matej Avbelj Družina

admin

Robert Golob Družina

admin

Družina Rib Kostnic

admin

Leave a Comment