Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Dopust

Kam Na Dopust V Bosno

Bosna in Hercegovina je čudovita država za dopust. Z zanimivo zgodovino, čudovito naravo in prijaznimi ljudmi ima Bosna veliko za ponuditi.

Zakaj iti na dopust v Bosno

Obstaja več razlogov, zakaj je Bosna odlična izbira za dopust:

Naravne lepote

Bosna je polna čudovitih naravnih lepot. Najbolj znane so visoke planine, kot sta Vlašić in Bjelašnica, ki ponujajo možnosti za pohodništvo in smučanje. Tu so tudi Nacionalni park Una s slapovi in soteskami ter jezero Jablaničko, idealno za veslanje in ribolov.

Zgodovinski kraji

Bosna ima bogato in razgibano zgodovino. Kraji kot Sarajevo, Mostar in Višegrad ponujajo vpogled v preteklost z osmansko in avstro-ogrsko arhitekturo. Tu je tudi veliko srednjeveških gradov in trdnjav.

Dobra hrana

Bosanska kuhinja je okusna mešanica vzhodnih in zahodnih vplivov. Od čevapčičev, bureka do baklave in tulumb, bosanska hrana ne bo razočarala. Cene hrane so tudi zelo ugodne.

Prijazni ljudje

Bosanci so zelo prijazni in gostoljubni ljudje. Radi se družijo ob kavi ali čaju. Pogovarjajo se lahko ure in ure. Obiskovalci se bodo počutili dobrodošle. Kam Na Dopust V Bosno

Kam na dopust v Bosni

Sarajevo

Glavno mesto Sarajevo je obvezna postojanka. Mesto, ki leži v dolini, obkroženo z gorami, ponuja veliko znamenitosti. Tu je čudovita Baščaršija s številnimi mošejami, cerkvami, restavracijami in trgovinicami. Vredno je obiskati tudi Titovo cesto, Narodno gledališče, mestno hišo in številne muzeje.

Mostar

Mostar je najbolj znan po Starem mostu, ki prečka reko Neretvo. Zgrajen je bil v 16. stoletju in uničen med vojno v Bosni. Danes je obnovljen in je na UNESCO seznamu svetovne dediščine. Poleg mostu je v Mostarju veliko lepih mošej, cerkev in turških hiš.

Jajce

Jajce je srednjeveško mesto ob reki Plivi, znano po visokih vodopadih. Mesto obdajajo obzidja in stolpi. V bližini je tudi jezero Plivsko, primerno za kopanje in ribolov. Jajce je bilo nekoč prestolnica bosanskega kraljestva.

READ  Kam Na Dopust V Novembru

Travnik

Travnik je čudovito staro mesto z ozkimi ulicami in lepimi hišami. V času Osmanskega cesarstva je bil prestolnica Bosne. Danes slovi po odlični hrani, zlasti mesnih jedeh. Vredno je obiskati tudi bližnjo trdnjavo Stari grad.

Višegrad

Višegrad leži ob reki Drini. Najbolj znana znamenitost je kamniti most Mehmed paše Sokolovića iz 16. stoletja, opisan v romanu Most na Drini. Mesto je polno turške arhitekture in ozkih ulic za raziskovanje.

Kaj početi v Bosni na dopustu

V Bosni se na dopustu res ni težko zabavati. Nekaj idej:

Počitnice v naravi

– Pohodništvo in treking po gorah
– Smučanje na Vlašiću ali Bjelašnici
– Rafting na rekah Una, Vrbas ali Neretva
– Kopanje v rekah in jezerih
– Opazovanje ptic in divjih živali

Kulturne aktivnosti

– Ogled zgodovinskih mest in znamenitosti
– Obisk muzejev in galerij
– Pokušina lokalne hrane in pijače
– Nakupovanje na starih bazarjih
– Spoznavanje lokalnih običajev

Zabava

– Nočno življenje v Sarajevu, Mostarju ali Banja Luki
– Obisk festivalov in prireditev
– Druženje z domačini v kavarnah in restavracijah
– Adrenalinski športi kot sta jadralno padalstvo in rafting
– Igre na srečo v casinih

Kje prenočevati v Bosni

Bosna ponuja različne možnosti nastanitve, od luksuznih hotelov do cenovno ugodnih hostlov:

Hoteli

V večjih mestih boste našli hotele za vsak okus in denarnico – od preprostih do razkošnih, kot sta Hotel Evropa ali Hotel Bristol v Sarajevu. Cene hotelov se gibljejo od 30 do 100 € na noč.

Apartmaji

Apartmaji so priljubljena izbira za daljše bivanje, še posebej za družine. Pogosto so opremljeni s kuhinjo in več spalnimi prostori. Cene znašajo od 20 do 60 € na noč.

READ  Kako Obračunati Neizkoriščen Dopust

Zasebne sobe in hostli

Za cenejšo varianto lahko rezervirate zasebno sobo pri domačinih ali pa prenočite v hostlu. Zasebne sobe stanejo od 15 do 30 € na noč, postelje v večposteljnih hostelskih sobah pa od 10 do 15 €.

Kako potovati po Bosni

Bosna ima dobro prometno infrastrukturo, tako da je potovanje po državi preprosto:

Z avtomobilom

Najem avtomobila je priročen način za raziskovanje Bosne. Cene najema se začnejo pri 15 € na dan. Ceste so večinoma v dobrem stanju. Priporočljivo je imeti navitični zemljevid.

Z avtobusom

Avtobusi povezujejo vsa večja mesta v Bosni. Vožnje so cenovno ugodne, vozni redi pa pogosti. Primer: Sarajevo – Mostar stane okoli 15 € in traja 3 ure.

Z vlakom

Železnica povezuje Sarajevo z ostalimi večjimi mesti, vendar so hitrosti počasne. Kljub temu je vlak udobna in cenovno ugodna izbira.

Z letalom

Letališča so v Sarajevu, Mostarju, Banja Luki in Tuzli. Letalske vozovnice v Bosno so sorazmerno poceni. Primer: polet Ljubljana – Sarajevo stane od 40 € naprej.

Kdaj obiskati Bosno

Bosna ima prijetno celinsko podnebje. Najboljši časi za obisk so:

Pomlad in jesen

April-maj ter september-oktober, ko so temperature prijetne in ni veliko padavin. Idealno vreme za raziskovanje mest in narave.

Poletje

Junij-avgust je toplejše, temperature lahko presežejo 30°C. Čas za kopanje v jezerih in rekah ter uživanje na prostem. Pozor le na popoldanske nevihte.

Zima

Decembra-februarja v gorah veliko sneži, zato je čas za smučanje in sankanje. Temperature v nižinah padejo pod 0°C. Manj turistov, cenejše namestitve.

Related posts

Kako Se Obračuna Dopust

admin

Kam Poleti Na Dopust

admin

Do Kdaj Porabiti Stari Dopust

admin

Leave a Comment