Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Moška moda

Moška Moda 1990

Moška moda v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bila polna kontrastov. Na eni strani je bilo videti, da moški poskušajo obdržati slog iz osemdesetih let, na drugi strani pa so začeli sprejemati bolj sproščen in udoben slog oblačenja.

Vzpon ulične mode

Devetdeseta leta so zaznamovala rojstvo ulične mode. Z vzponom hip hop kulture in alternativnih glasbenih scen, kot sta grunge in rave, se je začel bolj sproščen slog oblačenja. Značilnosti ulične mode v devetdesetih so bile:

 • Oversized puloverji in majice
 • Široke hlače, kot so baggy hlače in cargo hlače
 • Športni copati, npr. Air Jordan
 • Športne jakne, npr. bomber jakne in vetrovke
 • Kape s ščitniki
 • Verižice in uhani

Ta slog je bil priljubljen predvsem med mlajšo generacijo, ki je hotela izraziti svojo kulturo in identiteto. Pomembno je poudariti, da je bila ulična moda tesno povezana z glasbo in umetnostjo. Mnogi glasbeniki, kot sta Kurt Cobain in Tupac Shakur, so močno vplivali na modo tistega časa.

Ohranjanje poslovnega videza

Medtem ko se je ulična moda bolj uveljavljala med mladimi, je starejša generacija moških še vedno nosila bolj klasične kos oblačil, značilne za pozna osemdeseta. To je vključevalo:

 • Oblačilne srajce s kravato
 • Suknjiči, pogosto v močnih barvah, kot sta rdeča in modra
 • Hlače v stilu chino
 • Usnjeni čevlji ali čevlji brogue

Ta slog je bil priljubljen v poslovnem okolju in ga je nosila generacija moških, rojenih v petdesetih in šestdesetih letih. Zanje je bil pomemben videz uspešnosti in moči. Suknjiči z izrazitimi vzorci so bili način izražanja samozavesti in avtoritete.

Kravata je bila nepogrešljiv modni dodatek, ki je simboliziral resnost in profesionalnost. Še posebej priljubljene so bile kravate s pisanimi vzorci in bleščicami.

READ  Moška Italijanska Moda

Moška Moda 1990

Vpliv športa

Šport je imel velik vpliv na moško modo v devetdesetih letih. Košarka je postala globalni fenomen, zvezdniki lige NBA, kot sta Michael Jordan in Charles Barkley, pa so postali prave modne ikone. Njihov slog oblačenja na igrišču se je prenesel tudi na ulice.

Priljubljene so bile športne jakne, predvsem bomber jakne in jakne iz vetrovke v živih barvah. Prav tako so bile priljubljene majice športnih ekip, kape s ščitniki in športni copati, kot so Nike Air Jordan, Reebok Pump in Adidas EQT.

Ta slog je bil zelo priljubljen med najstniki, saj je omogočal udobje in praktičnost, hkrati pa je izražal strast do športa in določene ekipe. Poleg tega so ga nosili tudi starejši, ki so želeli ohraniti mladosten videz.

Vzpon elegantnega športnega sloga

Proti koncu devetdesetih se je začel pojavljati nov slog, ki je združeval elemente športne mode in elegance. Ključne značilnosti so:

 • Majice polo
 • Športni suknjiči iz semiša, flanela ali drugih mehkih materialov
 • Elegantne športne hlače, kot so hlače chino ali druge hlače iz mehkih tkanin
 • Športni copati v nevtralnih barvah

Ta slog je nosila predvsem srednja generacija moških, ki so želeli ohraniti udobje, a hkrati videti elegantno in prestižno. Zvezdniki, kot sta David Beckham in Brad Pitt, so pripomogli k popularizaciji tega sloga.

Bistvena značilnost je bila prepletanje športnih in elegantnih elementov, kar je ustvarilo videz ležernega luksuza. S tem so moški lahko izražali tako svoj aktiven življenjski slog kot tudi okus in premožnost.

Modni dodatki

Poleg oblačil so bili pomemben del moške mode v devetdesetih tudi modni dodatki, predvsem:

 • Sončna očala, posebej velika temna očala v aviatorskem slogu
 • Ure, zlasti športne ure velikih znamk, kot so Rolex, Tag Heuer in Casio
 • Usločeni kovinski pasovi z velikimi zaponkami
READ  Ženska Moda 1890

Ti dodatki so bili način izražanja osebnega sloga, hkrati pa tudi statusni simboli. Kvalitetna sončna očala, draga ura in težak usnjen pas so sporočali, da je moški lahko privošči takšne luksuzne izdelke.

Zaključek

Moška moda v devetdesetih je bila dinamična in raznolika, polna kontrastov med tradicionalnim in modernim, poslovnim in sproščenim, športnim in elegantnim. Ključni dejavniki, ki so oblikovali modo tega desetletja, so bili glasba, šport in spreminjajoči se življenjski slog.

Čeprav so nekateri še vedno nosili obleke in kravate v poslovnem slogu osemdesetih, se je večina moških začela obračati k bolj udobnim in praktičnim oblačilom. V ospredje je prišel športni slog, ki pa se je proti koncu desetletja združil tudi z eleganco in tako ustvaril nov, hibridni videz.

Moška moda 1990 je tako odražala družbene spremembe tistega časa – željo po udobju in sproščenosti ob hkratnem ohranjanju uspešnega in prestižnega videza. Njene glavne značilnosti, kot so oversized oblačila, športni dodatki in mešanje slogov, pa so postale temelj moške mode, ki traja še danes.

Related posts

Moška Moda Modre Obleke

admin

Vloga teksture in plastenje v moškem slogu

admin

Moška Moda 80

admin

Leave a Comment