Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Moška moda

Moška Moda 20 Stoletja

Moška Moda 20 Stoletja

Moška moda 20 stoletja je doživela velike spremembe. Od ohlapnih oblačil v začetku stoletja do bolj prilegajočih krojev v poznih letih. V tem članku bomo raziskali glavne trende in spremembe v moški modi skozi desetletja 20 stoletja.

Zgodnja leta 1900

V zgodnjih letih 1900 je bila moška moda še vedno pod vplivom viktorijanske dobe. Moški so nosili ohlapna oblačila, ki so pokrivala večino telesa. Priljubljeni so bili suknjiči, plašči in klobuki. Barve so bile večinoma temne ali nevtralne.

1910-1920

V 1910-ih letih se je začel pojavljati bolj sproščen slog. Moški so začeli nositi športna oblačila kot so polo majice in hlače za golf. To je bil začetek “sproščenega” sloga, ki se je nadaljeval v 1920-ih.

Po 1. svetovni vojni v 1920-ih je prišlo do velikih sprememb v modi. Moški so začeli nositi ožje hlače in suknjiče. Priljubljen je bil “Oxford” slog s širokimi hlačami in ozkimi suknjiči. Klobuki so postali manjši kot v prejšnjih desetletjih.

1930-1940

V 1930-ih so moški začeli nositi še ožje hlače in suknjiče. Prvič so se pojavile srajce s kratkimi rokavi. Kravata je postala nepogrešljiv modni dodatek. V poznih 1930-ih so postale priljubljene tudi majice.

V 1940-ih med 2. svetovno vojno so bile omejitve pri materialih, zato so oblačila postala bolj preprosta. Kljub temu so ostali priljubljeni ožji kroji.

1950-1960

V 1950-ih je rock and roll vplival tudi na modo. Mladi so začeli nositi usnjene jakne, majice s kratkimi rokavi in ozke kavbojke. To je bil začetek mladostniške mode, ki se je ločila od modo odraslih.

V 1960-ih je bil še vedno priljubljen mladostniški slog. Pojavila so se barvita oblačila v psihedeličnih barvah. Moški so začeli nositi daljše lase.

READ  Moška Moda Inside

1970-1980

1970-a so prinesla bolj sproščen slog z vplivi hipijevske kulture. Priljubljene so bile naravne tkanine, vzorci in potiski. Pojavile so se tudi platnene hlače.

V 1980-ih je prišlo do velikega preobrata. Moški so začeli nositi bolj elegantna oblačila v živih barvah. Priljubljeni so bili suknjiči z izrazitimi rameni, ozke kravata in čevlji z debelim podplatom.

Moška Moda 20 Stoletja

1990-2000

V 1990-ih se je nadaljeval trend elegantnega sloga, vendar nekoliko bolj sproščeno. Priljubljeni so bili obleki suknjiči v nevtralnih barvah, usnjene jakne in srajce v živih barvah.

Proti koncu 1990-ih in v začetku 2000-ih je postal priljubljen “metrosexual” slog, kjer so moški posvečali več pozornosti modi in negi. Kroji so postali bolj prilegajoči, priljubljene pa so bile tudi majice brez rokavov.

Ciljne skupine

Ta članek bi lahko zanimal sledeče ciljne skupine:

  • Ljubitelje mode in zgodovine mode
  • Študente mode in oblikovanja
  • Prodajalce v trgovinah z oblačili
  • Modne blogerje in novinarje
  • Zbiratelje vintage oblačil

Zanimivi vidiki

Možni zanimivi vidiki, ki bi jih lahko vključili v članek:

  • Primerjava mode skozi desetletja z ilustracijami
  • Vpliv družbenih sprememb (vojne, glasba, kultura) na modo
  • Razvoj mladostniške mode kot ločene od modo odraslih
  • Najbolj ikonični modni kosi vsakega desetletja
  • Kako je tehnologija (materiali, proizvodnja) vplivala na modo

Zaključek

20 stoletje je prineslo velike spremembe na področju moške mode. Oblačila so postala bolj udobna in sproščena, pojavili so se popolnoma novi slogi. Kljub temu pa nekateri klasični kosu kot so suknjiči, srajce in kravata ostajajo nespremenjeni.

Moda bo zagotovo tudi v prihodnosti doživljala spremembe, vendar bodo nekateri elementi moškega sloga verjetno ostali nespremenjeni. Z razvojem novih materialov, tehnologij in družbenih sprememb pa lahko pričakujemo še veliko zanimivih modnih trendov.

READ  Moška Moda Po Najnovejšem Stilu

Related posts

Moška Moda 60

admin

Italijanska Moška Moda

admin

Moška Moda 1990

admin

Leave a Comment