Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Moška moda

Moška Moda Petdesetih

Moda petdesetih let prejšnjega stoletja je bila zanimivo obdobje za moško modo. Po koncu druge svetovne vojne se je začela nova doba optimizma in sprememb. Moška moda je postala bolj sproščena in udobna, vendar še vedno elegantna.

Nekatere ključne značilnosti moške mode v petdesetih letih so bile široka ramena, ožji pasovi, pisane srajce, kravata z vzorcem in udobne hlače. Priljubljeni materiali so bili volna, bombaž in usnje. Barve so postale bolj živahne.

Značilni kosi moške mode petdesetih

Suknjiči

Suknjiči so postali bolj sproščeni in so poudarjali širša ramena ter ožji pas. Priljubljeni so bili enojni suknjiči v živih barvah ali vzorcih. Zelo priljubljen je bil tudi usnjeni suknjič, ki je postal del kulture mladine.

Hlače

Hlače so postale bolj udobne in ohlapne. Priljubljene so bile hlače z zvonom, pa tudi pisane hlače v stilu Hawaijskih srajc. Pogosto so jih nosili skupaj z usnjenimi jaknami.

Srajce

Moške srajce so postale bolj barvite, pogosto v živih barvah ali Hawaiian vzorcih. Priljubljene so bile tudi pisane bombažne srajce s kratkimi rokavi.

Kravate

Kravate z vzorci so postale zelo priljubljene, še posebej v kombinaciji z enobarvnim suknjičem. Priljubljeni vzorci so bili na primer karo ali pa pisane barve.

Čevlji

Moški čevlji so postali bolj casual. Namesto čevljev so pogosto nosili športne copate ali sandale. Zelo priljubljeni so bili tudi čevlji loafers brez vezalk.

Frizerstvo

Moške pričeske so postale bolj sproščene in neurejene. Mlajši moški so pogosto nosili daljše lase, ki so segali čez ušesa. Priljubljen je bil tudi stil jazbeca, kjer so lasje počesani nazaj in spominjajo na rep jazbeca. Starejši moški so še vedno radi nosili kratko pristrižene lase.

READ  Ženska Moda V 90

Dodatki

Moški dodatki, kot so klobuki, rutice in sončna očala so postali del vsakdanje mode. Klobuki so bili manj formalni, pogosto iz slame ali drugih lažjih materialov. Rutice so dodale barvo k sicer enostavnim oblačilom. Sončna očala pa so postala nujen modni dodatek.

Moda Petdesetih

Vplivi na moško modo petdesetih

Na moško modo petdesetih je vplivalo več dejavnikov:

Film in televizija

Zvezde, kot sta James Dean in Marlon Brando, sta z usnjenimi jaknami in džins hlačami vnesla uporniški videz v mainstream modo. Njuni podobi sta postali simbol mladinske kulture.

Rock and roll glasba

Elvis Presley in drug rock and roll izvajalci so s svojim sproščenim slogom oblačenja vnesli velik vpliv na mladinsko kulturo in modo. Njihov stil oblačenja je vključeval usnjene jakne, široke hlače in copate.

Ekonomska rast

Gospodarska rast po drugi svetovni vojni je omogočila večji razmah mode. Ljudje so imeli več denarja za nakup oblačil in sledenje modnim trendom.

Razlike med modo starejših in mlajših

Med generacijama je bila opazna razlika v slogu oblačenja:

Starejši moški

– So še vedno dajali prednost bolj konzervativnemu slogu
– Radi so nosili obleko s kravato in suknjič
– Kravate so bile večinoma enobarvne ali z manjšimi vzorci
– Lase so imeli kratko pristrižene

Mlajši moški

– So nosili bolj sproščena in športna oblačila
– Priljubljene so bile usnjene jakne, džins hlače, športni copati
– Srajce so bile pogosto pisane z živahnimi vzorci
– Lase so pogosto nosili daljše čez ušesa
– Ustvarili so lasten slog oblačenja

Povzetek

Moška moda petdesetih je bila prelomna. Konzervativni slogi starejše generacije so se mešali z bolj sproščenimi in mladostniškimi slogi, ki so jih prinesli rock and roll, film in televizija.

READ  Europark Trgovine Moška Moda

Moda je postala udobnejša in bolj pisana. V ospredje so prišle usnjene jakne, široke hlače, copati in Hawaiian srajce. Poseben pečat sta pustila filmska zvezdnika James Dean in Marlon Brando s svojim uporniškim slogom.

Petdeseta so bila desetletje sprememb in začetek nove mladinske kulture, ki se je izražala tudi skozi modo in slog oblačenja. Ta trend se je nadaljeval vse do današnjih dni.

Related posts

Moška Moda Petdesetih

admin

Moška Moda 1989

admin

Moška Moda 20 Stoletja

admin

Leave a Comment