Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Moška moda

Moška Moda v 1950ih

Moška moda v 1950ih je bila zaznamovana z elegantnim in klasičnim slogom. Po 2. svetovni vojni se je moda začela spreminjati iz strogega vojaškega sloga v bolj sproščen in udoben slog.

Značilnosti moške mode v 1950ih

Oblačila

– Oblačila so postajala bolj prilagojena telesu in manj toga kot v preteklosti. Priljubljeni so bili suknjiči z ozkimi rameni, ožji hlačni klini in ožje hlačnice.

– Barve oblačil so bile nevtralne, kot so siva, rjava in modra. Zelo priljubljena je bila kombinacija sivega ali rjavega suknjiča s temno modrimi ali sivimi hlačami.

– Bombažne srajce so zamenjale prejšnje volnene. Priljubljene so bile pisane srajce z vzorci.

– Klobuki so bili del vsakodnevne mode, najbolj priljubljeni so bili klobuki z mehkim robom.

Frizure in brade

– Kratke, urejene frizure so bile zelo priljubljene. Lasje so bili ponavadi počesani nazaj z obilo briljantina ali gela.

– Brade in brki niso bili več tako priljubljeni in so jih nosili predvsem starejši moški. Mlajši moški so se ponavadi briti do gladek.

Dodatki

– Kravate so postale ožje v primerjavi s prejšnjimi desetletji. Priljubljene so bile predvsem v pisanih barvah ali kariraste.

– Nosile so se usnjene pasove z kovinskimi zaponkami ter ure z usnjenimi ali kovinskimi zapestnicami.

– Očala za sonce s kovinskim okvirjem so postala modni dodatek.

Moška Moda v 1950ih

Vzroki za spremembe v moški modi

Moška moda se je v 1950ih začela spreminjati iz več razlogov:

Konec 2. svetovne vojne

Po koncu vojne leta 1945 se je končal tudi strogi vojaški slog oblačenja. Ljudje so lahko začeli izražati več individualnosti in slediti modnim trendom.

Gospodarska rast

Gospodarstvo se je okrepilo, ljudje so imeli več denarja za nakup oblačil in luksuznih izdelkov. Modna industrija je začela cveteti.

READ  Današnja Ženska Moda

Vpliv Hollywooda

Filmske zvezde, kot so Cary Grant, Marlon Brando in James Dean so vplivale na modne trende s svojim slogom oblačenja. Njihov videz je postal inspiracija za vsakdanje moške.

Rock and roll glasba

Pojav rock and roll glasbe je prinesel bolj sproščen slog oblačenja. Mladi so začeli posnemati svoje glasbene idole, ki so nosili jeans hlače in usnjene jakne.

Priljubljeni modni trendi 1950ih

Nekateri modni trendi, ki so zaznamovali moško modo v tem desetletju:

Havajske srajce

Srajce z živahnimi pisanimi vzorci, ponavadi iz lahkih tkanin. Postale so priljubljene po koncu 2. svetovne vojne.

Usnjene jakne

Predvsem med mladimi so bile priljubljene usnjene jakne, ki so jih nosili skupaj z jeansi. Postale so del sloga rockerjev in rokenrolerjev.

Športni slog

Vse bolj priljubljena je postajala športna oblačila za vsakdanjo rabo. Nogavice, puloverji in vetrovke so postali del ulične mode.

Jeans hlače

Jeans hlače so postale priljubljene med mladimi. Sprva so jih nosili delavci, nato pa so jih sprejeli kot modni trend. Postale so simbol mladostniške kulture.

Kariraste srajce

Srajce s karirastimi vzorci v rdeči, modri ali zeleni barvi. Najbolj znane so bile lemberg srajce, ki so postale sinonim za rock and roll slog 1950ih.

Kdo je sledil modi 1950ih

Mladi

Mladi, še posebej najstniki, so bili med prvimi, ki so začeli sprejemati nove modne trende. Želeli so se upirati konzervativnim staršem in izraziti svojo individualnost.

Filmske zvezde

Igralci in igralke so imeli velik vpliv na modo 1950ih. Ljudje po svetu so posnemali njihov stil oblačenja in pričesk.

Glasbeniki

Rock and roll glasbeniki, kot so Elvis Presley, Chuck Berry in Little Richard so s svojim slogom vplivali na mlade. Uveljavili so športni slog s jeansi, usnjenimi jaknami in karirastimi srajcami.

READ  Srajce Ženska Moda

Intelektualci

Beatniki in drugi intelektualci so gojili bolj sproščen slog oblačenja. Nosili so puloverje, športna oblačila in sandale, kar je bilo v nasprotju s takratno konvencionalno modo.

Zaključek

1950a so prinesla velike spremembe na področju moške mode. Slog se je spremenil iz togega in konzervativnega v bolj sproščen in individualen. Konec 2. svetovne vojne, gospodarska rast in vpliv popularne kulture so botrovali novim modnim trendom. Mladi, umetniki in intelektualci so bili med prvimi, ki so začeli nositi jeans hlače, usnjene jakne in športna oblačila ter s tem zaznamovali modo 1950ih.

Related posts

C&A Moška Moda

admin

Moška Moda Nogavice

admin

Europak Oliver Moška Moda Leto 2024

admin

Leave a Comment