Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Poročne tradicije

Muslimanski poročni običaji in tradicije

Muslimanske poroke so polne lepih tradicij in običajev. Poroka je za muslimane eden najpomembnejših življenjskih dogodkov, zato jo spremljajo številni obredi in praznovanja. Tradicije se razlikujejo glede na državo in kulturo, vendar obstajajo nekatere skupne značilnosti, ki veljajo za muslimanske poroke po celem svetu.

V tem članku bomo spoznali najpomembnejše muslimanske poročne običaje in tradicije. Osredotočili se bomo na obdobje pred poroko, samo poroko in praznovanja po poroki.

Pred poroko

Izbira partnerja

Pri muslimanih je zelo pomembno, da se poročijo znotraj svoje vere. Tradicionalno starši igrajo pomembno vlogo pri izbiri primernega partnerja, vendar imajo mladi pari danes več besede.

Ko se par odloči, da se bosta poročila, sledi uradna zaroka. Takrat fant podari zaročnemu prstan dekletu kot znak zaveze.

Pogajanja med družinama

Ko je par zaročen, se družini skupaj usedeta in se pogajata o prihodnosti mladoporočencev – kje bosta živela, kakšna bo poroka itd. To je priložnost, da se družini bolje spoznata.

Pogosto pride tudi do izmenjave daril, na primer fantova družina podari nakit ali oblačila dekletu.

Poročna pogodba

Bistven element muslimanskih porok je poročna pogodba, imenovana “nikah”. To je pravno zavezujoč dokument, ki določa pravice in odgovornosti vsakega partnerja v zakonu.

Pogodbo običajno sestavi imam ali drug verski voditelj. Vanjo so vključene dote, ki jih bo mož prispeval ženi, pogoji ločitve in drugi pomembni vidiki zakona. Oba partnerja pogodbo podpišeta pred pričami.

Muslimanski poročni običaji in tradicije

Poročni obred

Mehndi zabava

Dan ali dva pred poroko priredijo zabavo “mehndi”, kjer nevesti okrasijo dlani in stopala s heno. To naj bi prineslo srečo in blagoslov v zakon. Zabava je polna petja, plesa in veselja.

READ  Izbira poročnih pričesk in ličil

Poročna ceremonija

Na dan poroke se ženin in nevesta oblečeta v svečana oblačila. Nevesta nosi tradicionalno poročno obleko in nakit, ki ga je dobila od ženinove družine.

Ceremonija poteka v mošeji ali na domu in vodi jo imam. Najprej prebere verze iz Korana, nato sledi podpis poročne pogodbe. Mladoporočenca izmenjata zaobljube in prstana kot znak zaveze.

Na koncu imam izreče tradicionalno muslimansko poročno molitev, da bi Allah blagoslovil zakon. Sledi čestitanje in voščila gostov.

Poročna pojedina

Po obredu sledi velika poročna pojedina za vse goste. Tradicionalna muslimanska jedila vključujejo kofta, kebabe, riževe jedi in sladice.

Pomemben del zabave je tudi poročna torta za mladoporočenca. Gostje uživajo v hrani, plesu in proslavljanju ljubezni mladega para.

Po poroki

Selitev neveste

Po muslimanski tradiciji se nevesta po poroki preseli k možu in njegovi družini. To označuje njen prehod v novo življenjsko obdobje.

Ko prispe v novi dom, jo tašča sprejme s koranicami verzi in medom, da bi zakon bil sladek in blagoslovljen.

Darila za nevesto

Ženina družina nevesti podari darila, kot so oblačila, nakit in pohištvo. To naj bi ji olajšalo selitev v novi dom. Darila odražajo njeno novo vlogo žene in gospodinje.

Obiski sorodnikov

V tednih po poroki sorodniki in prijatelji obiščejo mladoporočenca, da ju čestitajo in zaželijo vse najboljše. Prinesejo darila, kot so denar, nakit ali sladkarije.

To je čas, ko par uživa medenino in gradi temelje svoje prihodnosti skupaj.

Zaključek

Muslimanske poročne tradicije so polne lepe simbolike, ljubezni in skupnosti. Čeprav se razlikujejo po svetu, vse temeljijo na skupnih verskih načelih in spoštovanju zakonske zveze.

Upamo, da vam je bil všeč ta vpogled v ključne muslimanske poročne običaje. Delijo veselje in blagoslov te posebne priložnosti v življenju vsakega para.

READ  Poročni običaji v azijskih državah

Related posts

Izbira poročnih vabil in stacionarij

admin

Poročni običaji v azijskih državah

admin

Izbira poročnih prstanov: Nasveti strokovnjakov

admin

Leave a Comment