Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Poročne tradicije

Poročni običaji v azijskih državah

Poročni običaji se med azijskimi državami zelo razlikujejo. Kljub temu pa lahko opazimo nekatere skupne značilnosti, ki izvirajo iz azijskih tradicionalnih vrednot, kot so pomen družine, spoštovanje starejših in prednikov ter poudarek na skupnosti.

V tem članku bomo spoznali zanimive poročne običaje v nekaterih azijskih državah, vključno s Kitajsko, Japonsko, Indijo in Vietnamom. Pogledali bomo, kaj lahko pričakujemo od slovesnosti, oblačil, daril in še česa.

Kitajska

Slovesnost

Kitajska poročna slovesnost je polna barvitih običajev. Najpomembnejši del je izmenjava poročnih daril med družinama neveste in ženina, kar ponazarja njun pristanek na zakon.

Poročni obred poteka po tradicionalnem protokolu, par pa izmenja prstane, poklekne pred starši in predniki ter jim izkaže spoštovanje. Značilni sta tudi pijača, imenovana “vino združene sreče”, ki jo par deli na obredni slovesnosti, in metanje sadja na nevesto za srečo.

Oblačila

Kitajska nevesta je tradicionalno oblečena v rdečo obleko, ki simbolizira srečo. Ženin nosi tradicionalna oblačila iz svile. Danes je priljubljena tudi kombinacija tradicionalne kitajske in zahodne obleke.

Darila

Pomemben del kitajske poroke so darila. Ženinova družina podari nevestini zlat nakit, nakit iz jantarja ali draguljev, obutev, oblačila in denar v rdečih ovojnicah. Nevestina družina ženinu podari nakit, uro ali denar.

Japonska

Slovesnost

Japonska poročna slovesnost vsebuje elemente iz šintoistične in budistične tradicije. Obred se začne s čiščenjem, da se odžene zle duhove, nato sledi izmenjava zaobljub in pitje sakija – riževega vina. Značilni sta shintoistična izmenjava treh skodelic vina in budistična petnajstminutna molitev za parovo srečo.

Oblačila

Japonska nevesta nosi belo kimono, imenovano shiromuku. Ženin je oblečen v tradicionalno oblačilo hakama. Po obredu se nevesta preobleče v barvito kimono, imenovano irouchikake.

READ  Izbira poročnih vabil in stacionarij

Darila

Namesto daril je v japonski kulturi običajno, da gostje prinesejo denarne darove, imenovane goshugi, ki naj bi pomagali paru pri začetku skupnega življenja. Poročni običaji v azijskih državah

Indija

Slovesnost

Indijska poroka traja več dni, polnih obredov in običajev. Med drugim vključujejo umivanje rok ženina in neveste v mleku in zeliščih, menjavanje vencev, obred ognja in obkrožanje ognja. Značilna je tudi barvita slovesnost ob prihodu ženina po nevesto, imenovana baraat.

Oblačila

Indijska nevesta nosi rdečo ali rožnato obleko imenovano lehenga ali sari, okrašeno z zlatom, biseri ali kamni. Ženin je oblečen v sherwani ali achkan – dolgo suknjičasto oblačilo in hlače ter turban.

Darila

Ženin in njegova družina prinesejo darila nevestini družini. To so običajno nakit, oblačila, sladkarije in sadje.

Vietnam

Slovesnost

Vietnamska poroka se začne s slovesnostjo, na kateri ženinova družina obišče nevestino. Sledi izmenjava daril in zaobljub. Na samem obredu par izmenja prstane pred oltarjem prednikov, kjer se jima poklonijo tudi starši.

Oblačila

Vietnamska nevesta nosi nacionalno obleko ao dai, ženin pa obleko, imenovano áo gấm. Obleki sta pogosto rdeče barve, saj to prinaša srečo.

Darila

Poleg nakita in denarja ženinova družina podari nevestini družini tudi sadje, sladkarije, pijačo in cigarete. Darila označujejo naklonjenost med družinama.

Sklep

Čeprav se poročni običaji med azijskimi državami razlikujejo, lahko v njih opazimo skupne poudarke na družini, tradiciji in skupnosti. Slovesnosti so polne simbolike za srečo, uspeh in blagoslov v zakonu. Azijske poroke tako ostajajo edinstvene in čudovite.

Related posts

Izbira poročnih pričesk in ličil

admin

Izbira prave poročne lokacije

admin

Izbira poročnih prstanov: Nasveti strokovnjakov

admin

Leave a Comment