Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Poročne tradicije

Tradicionalne poročne barve po svetu

Tradicionalne poročne barve se razlikujejo po vsem svetu. Čeprav je v zahodnem svetu najbolj priljubljena bela barva poročne obleke, to ni nujno pravilo drugje. Barve imajo v različnih kulturah drugačne pomene in simboliko.

Poročne barve lahko predstavljajo čistost in nedolžnost, ljubezen in strast, srečo in blaginjo ali celo plodnost. Izbira prave barve je pomembna, saj prenaša sporočilo o zakoncu, njunem razmerju in pričakovanjih za prihodnost.

V tem članku bomo raziskali tradicionalne poročne barve po celem svetu – od azijskih dežel do Afrike in Južne Amerike. Spoznali bomo zanimive zgodbe za nekatere manj običajne izbire barv in kaj nam povedo o kulturah, iz katerih izvirajo.

poročne barve

Evropa in Severna Amerika

Bela

V zahodnih družbah je bela barva poročne obleke najbolj razširjena. Bela predstavlja čistost, nedolžnost in devištvo. Nosilec bele obleke sporoča, da v zakon vstopa kot nedolžna oseba, pripravljena za novo poglavje v življenju.

Tradicija bele poročne obleke se je začela širiti v 19. stoletju. Pred tem so bile poročne obleke pogosto modre ali rožnate barve. Kraljica Viktorija je leta 1840 nosila belo svileno obleko, okrašeno s čipko, kar je sprožilo trend bele barve. Danes je to standard v večini zahodnih družb.

Modra

Čeprav manj pogosta, ima modra barva poročne obleke dolgo zgodovino. V srednjem veku so plemkinje pogosto nosile modre ali zelene obleke za poroko. Te barve so bile redke in drage, zato so kazale na bogastvo in status.

Še danes nekatere neveste izberejo modro barvo kot povezavo s tradicijo ali zaradi njenega pomena zvestobe, zaupanja in stalnosti. Temno modra je bila priljubljena tudi med vojnimi nevestami v 40. letih 20. stoletja.

Azija

Rdeča (Kitajska, Indija)

V azijskih kulturah ima rdeča barva poseben pomen in se pogosto pojavlja na poročnih slovesnostih. Na Kitajskem rdeča simbolizira srečo in radost. Rdeče obleke in dodatki naj bi paru prinesli blagoslov in uspeh v zakonu.

READ  Poročni običaji v azijskih državah

Tudi v Indiji neveste tradicionalno nosijo rdeče sarije na poročni dan, saj naj bi rdeča odganjala zle duhove in nesrečo. Temno rdeča barva sarija označuje tudi prehod ženske v novo fazo življenja.

Zelena (Bangladeš)

V Bangladešu imajo poročne obleke pogosto zelene odtenke. Zelena predstavlja naravo in plodnost, zato simbolizira upanje za rodovitno prihodnost para. Neveste nosijo tradicionalna zelena oblačila, imenovana sari ali salwar kameez.

Rožnata (Korea)

Korejske neveste se včasih odločijo za rožnato hanbok – tradicionalno korejsko obleko. Rožnata naj bi prinašala nevesti mladost in ženskost. Pogosto je kombinirana z belo, rdečo ali vijolično. Rožnata obleka izraža nevestino upanje za ljubečo prihodnost s svojim možem.

Afrika

Kente (Gana)

V Gani imajo poročne obleke pogosto vzorec kente – tradicionalna, ročno tkana afriška tkanina z živahnimi barvami in geometrijskimi vzorci. Vzorec in barve kente tkanine imajo poseben pomen – rdeča simbolizira trdo delo, zelena rast rastlin, rumena bogastvo in tako naprej.

Nositi kente na poroki označuje ponos in spoštovanje do ganske kulture ter upanje za bogato in uspešno skupno življenje.

Vijolična (Kenija)

Na porokah v Keniji lahko opazimo neveste v svetlih vijoličnih oblekah. Vijolična je priljubljena barva kenijskih poročnih oblek, saj naj bi simbolizirala modrost, čast in neodvisnost. Z vijolično obleko nevesta izraža svojo zrelost za zakonsko življenje.

Južna Amerika

Oranžna (Indijanci Wayuu)

Indijansko ljudstvo Wayuu, ki živi med Kolumbijo in Venezuelo, ima edinstveno tradicijo poročnih oblek v oranžni barvi. Wayuu neveste nosijo oranžne obleke, okrašene z unikatnimi vzorci, ki jih ročno tko ženske iz plemena.

Oranžna naj bi simbolizirala sonce in plodnost. S poročno obleko v tej barvi nevesta izraža veselje, toplino in upanje za rodovitno zakonsko zvezo. Obleka se prenaša iz generacije v generacijo.

READ  Izbira poročnih šopkov in cvetja

Zaključek

Kot smo videli, imajo poročne barve po svetu raznolike pomene. Od bele, ki predstavlja nedolžnost, do rdeče barve sreče ali oranžne barve sonca in plodnosti – vsaka kultura ima svoj pogled na idealno poročno barvo.

Ne glede na barvo pa poročna obleka vsepovsod simbolizira upanje in veselje za skupno prihodnost mladoporočencev. Je most med preteklostjo in sedanjostjo ter nosi sporočilo ljubezni in obljube zvestobe generacijam, ki sledijo.

Related posts

Muslimanski poročni običaji in tradicije

admin

Izbira poročnih vabil in stacionarij

admin

Izbira poročnih šopkov in cvetja

admin

Leave a Comment