Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Poročne tradicije

Izbira poročnih šopkov in cvetja

Izbira poročnih šopkov in cvetja je eden izmed najpomembnejših delov načrtovanja poroke. Cvetje in dekoracije so tisto, kar gostom najprej pade v oči in ustvari celotno vzdušje slovesnosti. Zato je pomembno, da izberete cvetje, ki odraža vaš osebni okus in slog.

Poročni šopki in aranžmaji so na voljo v veliko različnih barvah, oblikah in velikostih. Lahko so tradicionalni ali moderni, elegantni ali sproščeni. Možnosti so praktično neomejene! V tem članku bom delil nekaj nasvetov za izbiro popolnih poročnih šopkov in cvetja za vaš posebni dan.

Kaj sporoča poročni šopek?

Poročni šopek je več kot le dekoracija – je simbol ljubezni, lepote in novega začetka. Zato je pomembno izbrati cvetje, ki odraža vaš odnos in osebnost.

Tradicionalno ima vsaka vrsta cvetja svoj pomen. Vrtnice simbolizirajo ljubezen in strast. Lilije predstavljajo čistost in nedolžnost. Tulipani pomenijo popolno ljubezen. Irisi označujejo modrost in upanje. Izberite cvetje, ki ima poseben pomen za vas.

Poleg tega lahko barva cvetja sporoča določeno sporočilo. Rožnata barva pomeni nežnost, rdeča strast, bela čistost, rumena veselje itd. Pomislite, katero sporočilo želite poslati na vaš posebni dan.

Velikost poročnega šopka

Ko izbirate poročni šopek, upoštevajte tudi njegovo velikost. Šopek neveste naj bo sorazmeren z njeno višino in postavo. Priporočljivo je, da sega približno od pasu do prsi.

Šopki za družice naj bodo manjši – približno 2/3 velikosti nevestinega šopka. Za mize in ostalo dekoracijo izberite manjše šopke ali posamezne cvetove.

Poskrbite za uravnoteženost – nevestin šopek naj izstopa, ostali pa naj bodo bolj diskretni. Svetujem tudi, da vsi šopki usklajujejo po barvah in slogu.

READ  Izbira dekoracij za vhod

poročnih šopkov

Kako izbrati poročno cvetje?

Ko izbirate poročno cvetje, upoštevajte naslednje:

Letni čas

Izberite cvetje, ki je v sezoni za vaš datum poroke. Tako boste dobili sveže in cenovno ugodnejše cvetje. Poleti izberite sončnice, margarete ali nageljčke. Jeseni so lepi astri, krizanteme in erikice.

Barve

Barve naj odražajo letni čas in celotno temo poroke. Topli, živahni toni (rumena, oranžna) so primerni za poletne poroke. Hladnejši toni (modra, vijolična) pa za jesenske in zimske poroke. Bela barva je klasična in brezčasna.

Koordinate barve s poročnimi oblekami, prti, svetlobami itd. Kontrastne barve lahko ustvarijo dramatičen učinek. Ton v ton učinkuje umirjeno in elegantno.

Tema in slog

Cvetje naj odraža skupno temo in slog poroke. Elegantne poroke zahtevajo bolj klasične šopke, medtem ko sproščene poroke lahko vključujejo bolj divje in naravno cvetje.

Upoštevajte tudi lokacijo poroke – cvetje za cerkev naj bo tradicionalno, medtem ko cvetje za poroko na prostem lahko vključuje bolj eksotične vrste.

Alergije

Pred izbiro določene vrste cvetja preverite, če ima kdo od gostov morebitne alergije. Najpogostejše alergije povzročajo pelargonije, tulipani in narcise. V tem primeru jih izogibajte ali omejite.

Lokalni pridelovalci

Podprite lokalne pridelovalce cvetja! Tako boste dobili sveže in sezonske šopke, pomagali lokalnemu gospodarstvu in zmanjšali ogljični odtis.

Kje kupiti poročno cvetje?

Obstaja več možnosti za nakup poročnega cvetja:

Cvetličarna

Obiščite lokalno cvetličarno za osebni nasvet in pomoč pri izbiri. Lahko vam pripravijo celotne poročne dekoracije po vaših željah. Cene so običajno višje.

Tržnica

Tržnice ponujajo sveže, sezonske šopke za dostopne cene. Izbira je omejena na razpoložljivo zalogo, zato obiščite tržnico 1-2 dni pred poroko.

READ  Poročni običaji v azijskih državah

Spletne trgovine

Spletu lahko naročite poročno cvetje z dostavo na dom. Ponudba je velika, cene so konkurenčne. Pozorni bodite na morebitne skrite stroške dostave.

Diskontne trgovine

Diskontne trgovine, kot sta Hofer in Lidl, včasih ponujajo poročne šopke za zelo ugodne cene. Kakovost je sprejemljiva, izbira in razpoložljivost pa omejena.

Nasveti floristov

Za dodatne nasvete pri izbiri poročnega cvetja sem povprašal nekaj izkušenih slovenskih floristov. Njihovi glavni nasveti so:

  • Izberite lokalne sezonske cvetlice namesto uvoženih eksotičnih vrst
  • Dajte prednost svežemu namesto suhega ali umetnega cvetja
  • Uskladite barve s celotno dekoracijo prostora
  • Poskrbite za rezervne šopke za nepredvidene dogodke
  • Naročite cvetje 1-2 dni pred poroko za najboljšo svežino
  • Shranite nekaj cvetja za spomin ali sušenje

Zaključek

Izbira poročnega cvetja je edinstvena priložnost za izražanje vaše ljubezni, osebnosti in sloga. Sledite svojemu okusu, a upoštevajte tudi letni čas, barve, temo in lokacijo poroke.

Za pomoč se lahko obrnete na lokalne floriste in cvetličarne. Predvsem pa – uživajte v načrtovanju in ustvarjanju popolne poročne dekoracije! Vaš trud se bo obrestoval, ko boste videli nasmejane obraze vaših gostov.

Related posts

Poročni običaji v evropskih državah

admin

Budistični poročni običaji in tradicije

admin

Izbira prave poročne lokacije

admin

Leave a Comment