Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Poročne tradicije

Poročni plesi v različnih kulturah

Poročni ples je eden najlepših trenutkov na vsaki poroki. Mladoporočenca z roko v roki zaplešeta v ritmu glasbe in tako začneta novo poglavje svoje skupne poti. Čeprav gre za univerzalen obred, ima poročni ples v vsaki kulturi svoje posebnosti in tradicije.

V tem članku bomo raziskali značilnosti poročnih plesov v različnih kulturah po svetu – od elegance dunajskega valčka do živahnih latinskoameriških ritmov. Spoznali bomo zgodovino in simboliko teh plesov ter kako se razlikujejo med seboj. Morda vas bodo navdihnili za vaš lastni poročni ples!

Dunajski valček

Valček izvira iz Avstrije in velja za enega najbolj elegantnih plesov. Zanj so značilni počasni, tekoči gibi v 3/4 taktu, par pa se vrti v krogu. Sprva so valček plesali le aristokrati na dunajskem dvoru, dandanes pa velja za nepogrešljiv del poroke po vsem svetu.

Zgodovina

Valček se je prvič pojavil v poznem 18. stoletju. Njegov izvor ni povsem jasen, nekateri menijo, da izhaja iz nemške besede “walzen”, kar pomeni vrteti se. Drugi trdijo, da izvira iz češke besede “valciti”, kar prav tako pomeni vrteti.

Kakor koli že, valček je hitro postal priljubljen ples na dunajskem dvoru. Zaradi tesnega objema in vrtljivih gibov je veljal za drzen in nemoralen. Kljub temu se je razširil med meščanstvo in postal stalen del plemiških plesov. Do sredine 19. stoletja je valček osvojil Evropo in postal eden glavnih družabnih plesov.

Simbolika

Poročni par pleše valček, da simbolično zakroži svojo zvezo. Vrtljivi gibi ponazarjajo njuno skupno potovanje skozi življenje. Počasen ritem in tesni objem pa nakazujeta ljubezen, zaupanje in predanost.

Valček na porokah pogosto spremlja pesem “Na lepi modri Donavi” dunajskega skladatelja Johanna Straussa mlajšega. Violinske melodije ustvarjajo romantično vzdušje, besedilo pa govori o večni ljubezni – popolna izbira za začetek zakona.

READ  Tradicionalne poročne barve po svetu

Latinskoameriški plesi

Latinska Amerika je znana po svoji strastni in ritmični glasbi. Ni čudno, da poročni pari radi zaplešejo v živahnih latino ritmih, kot so salsa, merengue ali bachata. Ti plesi odražajo njihov temperament in veselje do življenja.

Zgodovina

Latinskoameriški plesi izvirajo iz mešanja afriških in evropskih glasbenih tradicij. Nastali so med suženjstvom, ko so črnski sužnji v Ameriki plesali ob bobnih in petju. Z vplivi španskih kitar, trobent in drugih instrumentov so se razvili značilni latino ritmi.

Plesi kot salsa, mambo in rumba so se nato razširili po latinskoameriških mestih v 30. letih 20. stoletja. Postali so del kulture in identitete ljudi v Braziliji, Kubi, Portoriku itd. Danes jih plesalci po vsem svetu obožujejo za njihovo energijo in čutnost.

Značilnosti

Latinskoameriški plesi so hitri in strastni. Poudarjajo gibanje bokov in izražanje čustev z gibi telesa. Pari pogosto plešejo zelo tesno skupaj, salsa na primer vključuje zapletene obrate in dvige.

Ti plesi odražajo veselje do življenja in ljubezni. Z njimi lahko poročni par izrazi svojo strast drug do drugega. Hkrati pa sporočajo, da se veselita skupne prihodnosti polne plesa in dobre glasbe.

Poročni plesi

Indijski poročni plesi

Indija je dom raznolikih plesov, ki igrajo pomembno vlogo na porokah. Najbolj znan je seveda energični ples bhangra, priljubljen je tudi intimnejši ples v paru. Indijski poročni plesi so polni barv, glasbe in veselja.

Zgodovina

Indija ima bogato plesno dediščino, ki sega tisočletja nazaj v zgodovino. Temple so bile središča umetnosti, kjer so se razvijali številni klasični plesni sloji, vključno z Bharatanatyamom in Kathakom. Ljudski plesi pa so se prenašali iz generacije v generacijo.

S prihodom filmov in popularne glasbe v 20. stoletju so nastali novi plesni slogi, kot je bhangra iz Pandžaba. Ti sodobnejši plesi so postali del indijskih porok in drugih praznovanj. Izražajo veselje in energijo mladoporočencev in njihovih gostov.

READ  Izbira poročnih prstanov: Nasveti strokovnjakov

Značilnosti

– Bhangra: moški ples v parih ali skupinah v hitrem tempu ob zvokih bobnov in petja
– Giddha: punce in ženske plešejo v krogu, udarijo s petami ob tla v ritmu glasbe
– Ples v paru: romantičnejši slog, kjer par počasi pleše v objemu ob ljubezenskih pesmih

Poleg tega pogosto nastopajo profesionalni plesalci klasičnih plesov, da počastijo mladoporočenca. Poročne slovesnosti so polne barv, kreacij, cvetja in seveda veliko petja ter plesa.

Afriški poročni plesi

Poročne slovesnosti v Afriki so vesela in živahna praznovanja, ki vključujejo veliko petja, bobnanja in seveda plesa. Pleše celotna skupnost ob zvokih tradicionalnih instrumentov. V ospredju so skupinski plesi, ki izražajo veselje ob združitvi dveh družin.

Zgodovina

Ples je bil v Afriki vedno del družabnega in verskega življenja. Skozi gibanje telesa so ljudje izražali čustva ter krepili vezi v skupnosti. Različna afriška ljudstva imajo svoje značilne plesne sloge, ki so globoko zakoreninjeni v njihovi kulturi.

Ko sta se dva mlada odločila poročiti, je bila to priložnost za praznovanje cele vasi. Ljudje so peli pesmi prednikov in zaplesali tradicionalne poročne plese svojega ljudstva. Ti običaji so se ohranili vse do danes.

Značilnosti

– Poudarek na skupinskih plesih celega klana
– Uporaba bobnov, rogov in drugih tradicionalnih glasbil
– Sproščeni, vrtljivi gibi z veliko improvizacije
– Plesalci pogosto nosijo tradicionalna oblačila in nakit

S poročnimi plesi afriške skupnosti izražajo veselje ob združitvi dveh družin. Hkrati mlajše generacije učijo svojih običajev in jih povezujejo s predniki. Plesi tako krepijo identiteto in skupnost ljudstva.

Sklep

Poročni ples ima povsod po svetu poseben pomen za mladoporočenca. Čeprav se slogi med kulturami razlikujejo, vsi izražajo ljubezen, veselje in upanje za prihodnost. Morda se bosta tudi vi navdihnila pri izbiri svojega sanjskega poročnega plesa!

READ  Izbira prave poročne lokacije

Related posts

Načrtovanje poročnega proračuna: Nasveti strokovnjakov

admin

Izbira prave poročne lokacije

admin

Krščanski poročni običaji in tradicije

admin

Leave a Comment