Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Poročne tradicije

Poročni običaji v evropskih državah

Poročni običaji se med evropskimi državami močno razlikujejo. Kljub temu pa obstajajo nekatere skupne značilnosti, ki jih najdemo v večini evropskih držav. V tem članku bomo raziskali zanimive poročne običaje v različnih evropskih državah in kako se ti običaji razlikujejo.

Ciljne publike

Ta članek bi lahko zanimal sledeče ciljne publike:

 • Ljudje, ki načrtujejo poroko v evropski državi
 • Ljudje, ki jih zanima primerjava poročnih običajev po Evropi
 • Ljudje evropskega porekla, ki želijo izvedeti več o običajih v matičnih državah
 • Študentje antropologije in sociologije

Zanimivi vidiki

V članku bomo pokrili sledeče zanimive vidike:

 • Najbolj nenavadni poročni običaji po Evropi
 • Skupne značilnosti in razlike med državami
 • Zgodovina in izvor nekaterih običajev
 • Regionalne posebnosti znotraj posameznih držav
 • Spremembe običajev skozi čas

Poročni običaji

Poročni običaji po Evropi

Slovenija

V Sloveniji obstaja veliko lokalnih posebnosti pri poročnih običajih. Ena najbolj znanih je šranga, ki jo nevesta nosi na glavi. Šranga izvira iz ljudske noše in je okrašena s cvetjem, trakovi in kita. Ženin mora nevesti snesti šrango z glave, preden se lahko poljubita.

Drug znan običaj je metanje riža ali žitnih zrn. Gostje metjejo riž ali pšenico na mladoporočenca za srečo in blagostanje. V preteklosti je veljalo, da če se nevesta spotakne ob prag, ko vstopa v novo domovanje, bo nesrečna v zakonu.

Hrvaška

Na Hrvaškem nevesta prav tako nosi šrango, ki pa je malce drugačna kot v Sloveniji. Poleg tega obstaja običaj “oteti nevesto”, ko jo morajo svatje odkupiti nazaj od njenih prijateljev.

Zanimiv obred poteka tudi pred cerkvijo, ko mora ženin poljubiti prag cerkve, nevesta pa mora nanj stopiti z desno nogo. To naj bi zagotovilo, da bo ženin dober gospodar, nevesta pa dobra gospodinja.

READ  Izbira prave poročne lokacije

Srbija

V Srbiji imajo poseben obred imenovan “devojačko veče”, ki poteka dan pred poroko. Nevestini samski prijatelji pripravijo zabavo v njeni čast.

Na poročni dan mora nevesta vreči jabolko čez hišo. Če zadane cilj, bo rodila sina kot prvega otroka. Ženin mora nevesto dvigniti čez prag, ko vstopata v skupno domovanje, da se izogneta nesreči.

Madžarska

Madžari imajo veliko ljudskih plesov, ki jih izvajajo na porokah. Najbolj znan je “csárdás”, ki ga pleše mladoporočenca ob spremljavi tamburaškega orkestra.

Obstaja tudi poseben obred imenovan “vinska kopel”, pri katerem mora nevesta stopiti v sod z grozdjem. To naj bi prineslo obilje in blaginjo v zakon.

Poljska

V Poljski imajo šege imenovane “oczepiny”, ko nevesti pred poroko nadenejo posebno ruto ali naglavni okras. Prav tako obstaja običaj “kraženje neveste”, ko jo morajo svatje ujeti in odkupiti nazaj.

Zanimiv je tudi obred “pletenje vencev”, ko družina in prijatelji spletejo vence iz cvetja in jih obesijo nad mizo mladoporočencev med poročno slovesnostjo.

Skupne značilnosti in razlike

Kljub razlikam med državami lahko opazimo nekatere skupne značilnosti:

 • Mladoporočenca nosita poročne obroče kot simbol zveze.
 • Poročna slovesnost vključuje gostijo za svatove.
 • Cerkvena poroka je priljubljena v večini držav.
 • Obstajajo šege, ki naj bi prinesle srečo, rodovitnost ali blagostanje.

Razlike se kažejo predvsem v specifičnih lokalnih običajih, glasbi, plesih in nošah. Južne države imajo bolj živahne in glasne poroke kot severne. Verske razlike (katolištvo, pravoslavje) prav tako vplivajo na običaje.

Zaključek

Poročni običaji po Evropi so pestri in raznoliki. Vsaka država ima svoje posebnosti, ki izvirajo iz ljudskega izročila, zgodovine in kulture. Kljub temu pa lahko najdemo skupne nit, ki povezujejo evropske poroke. To bogastvo tradicije daje vsaki poroki edinstven pečat.

READ  Načrtovanje poročnega proračuna: Nasveti strokovnjakov

Related posts

Izbira poročnih šopkov in cvetja

admin

Krščanski poročni običaji in tradicije

admin

Načrtovanje poročnega proračuna: Nasveti strokovnjakov

admin

Leave a Comment