Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Nasveti

Nasveti Po Puljenju Zoba

Kaj pričakovati po puljenju zoba

Puljenje zoba je pogost poseg, ki ga opravijo zobozdravniki. Čeprav je poseg relativno preprost in varen, lahko povzroči določeno nelagodje. Poznavanje tega, kaj lahko pričakujete po puljenju zoba, vam lahko pomaga pri okrevanju.

Bolečina

Nekaj bolečine po puljenju zoba je pričakovano. Na mestu, kjer je bil zob izpuljen, se lahko pojavi utripajoča, pulzirajoča ali zbadljiva bolečina. Jakost bolečine se od osebe do osebe razlikuje.

Da bi olajšali bolečino, vam bo zobozdravnik pred odhodom domov predpisal zdravila proti bolečinam. Priporočljivo jih je jemati v skladu z navodili. Poleg tega lahko na prizadeto področje polagate ledene obkladke v 10 do 20 minutnih intervalih.

Bolečina bi morala izzveneti v nekaj dneh. Če bolečina postaja hujša ali vztraja več kot teden dni, se posvetujte z zobozdravnikom.

Oteklina

Puljenje zoba lahko povzroči oteklino dlesni, ličnic in obraza na prizadeti strani. Najhujša oteklina se ponavadi pojavi v prvih 24 do 48 urah po posegu.

Da bi zmanjšali oteklino, uporabljajte ledene obkladke na izmeničen način 20 minut na uro v prvih nekaj dneh po puljenju. Povišajte glavo z blazinami, ko spite, da zmanjšate pritisk. Oteklina bi morala izzveneti v nekaj dneh.

Krvavitev

Majhna količina krvavitve ali poceni iz vdolbine po puljenju zoba je normalna. Da bi ustavili krvavitev, grizite na gazo ali čisto krpo 30 do 45 minut. Izogibajte se spiranju ustne votline v prvih 24 urah, saj to lahko sproži dodatno krvavitev.

Če krvavitev ne preneha ali postaja obilnejša, se posvetujte z zobozdravnikom.

Nasveti Po Puljenju Zoba

Nega ustne votline po puljenju zoba

Pravilna nega ustne votline je bistvenega pomena za celjenje in preprečevanje okužbe po puljenju zoba. Tukaj je nekaj nasvetov:

READ  Nasveti Za Čiščenje

Ne spirati ust

Izogibajte se spiranju ust vsaj prvih 24 ur po posegu, saj lahko to sproži krvavitev. Po 24 urah lahko začnete nežno izpirati z mlako slano vodo ali ustnimi izplakovalniki, ki jih priporoči zobozdravnik.

Jemanje zdravil

Jemljite vsa predpisana zdravila, vključno z antibiotiki in zdravili proti bolečinam, v skladu z navodili. To bo pomagalo obvladovati bolečino in preprečiti okužbo.

Prehrana

Prvi dan po posegu je priporočljivo uživati mehko, hladno hrano. Izogibajte se vroči hrani ali pijači, saj lahko povzročita dodatno bolečino. Prav tako se izogibajte trdi hrani, ki lahko vdre v vdolbino.

Ko bolečina popusti, se lahko vrnete k običajni prehrani. Žvečenje na nasprotni strani ust lahko pospeši celjenje.

Higiene ustne votline

Nežno ščetkajte zobe v bližini mesta puljenja, vendar se izogibajte neposrednemu pritisku nanj. Uporabite mehko zobno ščetko in nežne krožne gibe. Uporaba zobne nitke je priporočljiva za čiščenje vrzeli.

Možni zapleti po puljenju zoba

Čeprav so redki, se lahko po puljenju zoba pojavijo zapleti. Nekateri zapleti, na katere morate biti pozorni, vključujejo:

Suha vdolbina (alveolitis)

Suha vdolbina se pojavi, ko se krvni strdek v vdolbini izpuljenega zoba prezgodaj odstrani, kar pusti kost izpostavljeno. Simptomi vključujejo močno, stalno bolečino, ki se poslabša ob pitju ali jedi tople hrane ali pijače. Zdravljenje običajno vključuje izpiranje vdolbine in namestitev novega strdka.

Okužba

Znaki okužbe so oteklina, rdečina, gnojen izcedek in zvišana telesna temperatura. Okužbe zahtevajo antibiotično zdravljenje.

Poškodba sosednjega zoba

V redkih primerih lahko med posegom pride do poškodbe zoba v bližini puljenega zoba. Simptomi so občutljivost, bolečina ali sprememba barve poškodovanega zoba. Zobozdravnik bo po potrebi opravil dodatno zdravljenje.

READ  Nasveti Za Fotografiranje

Če opazite katerega od teh zapletov ali imate druge skrbi, se nemudoma posvetujte z zobozdravnikom.

Okrevanje in nadaljnja oskrba

S primerno nego in spremljanjem boste lahko uspešno okrevali po puljenju zoba. Tukaj je nekaj stvari, na katere morate biti pozorni:

Nadaljujte z ustrezno ustno higieno

Redno ščetkajte in uporabljajte zobno nitko, da odstranite ostanke hrane in zobni plak ter preprečite okužbo. Nežno očistite mesto puljenja.

Jemljite vsa predpisana zdravila

Dokončajte celoten cikel antibiotikov ali drugih zdravil, ki vam jih predpiše zobozdravnik, tudi če se počutite bolje. To bo pomagalo preprečiti okužbo in zaplete.

Upoštevajte navodila glede prehrane

Izogibajte se trdi, lepljivi, vroči ali zelo hladni hrani na prizadetem mestu, dokler se popolnoma ne zaceli.

Obiščite kontrolne preglede

Po puljenju zoba boste morali iti na enega ali več kontrolnih pregledov. Zobozdravnik bo preveril celjenje, odstranil šive (če so bile potrebne) in poskrbel za morebitne težave.

Sledenje tem nasvetom vam bo pomagalo zagotoviti gladko okrevanje po puljenju zoba. Če imate kakršne koli skrbi ali vprašanja, se vedno lahko obrnete na svojega zobozdravnika.

Related posts

Nasveti Za Ličenje

admin

Nasveti Za Kosilo

admin

Brezplačni Pravni Nasveti

admin

Leave a Comment