Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Ženska moda

Ženska Moda 1890

Ženska moda v letu 1890 je bila polna dramatičnih sprememb in kontrastov. V tem času se je moda hitro spreminjala, ženske pa so začele nositi oblačila, ki so bila bolj udobna in praktična kot kdaj koli prej. Kljub temu pa so še vedno nosile korzete, ki so omejevali njihovo gibanje.

Značilnosti ženske mode 1890

Korzeti

Korzeti so bili ključni del ženske mode v letu 1890. Čeprav so postajali manj togi, so še vedno močno stiskali pas in poudarjali ženske obline. Korzeti iz leta 1890 so segali od prsi do bokov in so ustvarili peščeno uro obliko. Pogosto so bili okrašeni s čipkami, trakovi ali vezmi.

Krila in obleke

Krila in obleke so postajale bolj sproščene in udobne. Namesto težkih krinolin in turnirjev iz prejšnjih desetletij so ženske začele nositi ohlapnejša krila z manj podloženostjo. Priljubljene so bile A-linijske obleke, ki so bile tesne na zgornjem delu telesa, nato pa so se širile proti spodnjemu delu v A-obliki. Ta slog je poudarjal ozek pas ustvarjen s korzetom.

Obleke so imele pogosto rahel slep, ki je segal od ramen do komolcev. Ramena so bila še vedno izpostavljena, kar je veljalo za privlačno. Rokavi so postajali bolj sproščeni proti koncu desetletja.

Barve in vzorci

Živahne barve kot sta škrlatna in smaragdno zelena sta bili priljubljeni v ženski modi leta 1890. Pogosti vzorci so vključevali črte, karo in cvetlične motive. Ženske višjega razreda so nosile svilene obleke, medtem ko so bile bombažne in volnene obleke bolj razširjene med delavskim razredom.

Dodatki

Pokrivala, rokavice, sončniki in ventilatorji so bili nepogrešljivi modni dodatki v tem času. Pokrivala z velikimi klobuki okrašenimi s perjem, cvetjem ali trakovi so bila še posebej priljubljena. Elegantne ženske so nosile rokavice, ki so segale do komolcev.

READ  Današnja Ženska Moda

Spremembe v ženskih vlogah

Devetdeseta leta 19. stoletja so prinesla spremembe v družbenih vlogah žensk. Več žensk je začelo hoditi na univerze in iskati kariere zunaj doma. Ženska gibanja, kot je bilo gibanje za žensko volilno pravico, so pridobivala zagon.

Te spremembe so vplivale tudi na modo. Ženske so začele zahtevati praktičnejša in udobnejša oblačila, ki bi jim omogočila več svobode gibanja. Vse pogosteje so nosile hlače in kostime namesto dolgih kril.

Modni trendi

Športna oblačila

S širjenjem rekreacijskih dejavnosti za ženske, kot sta kolesarjenje in tenis, se je pojavila potreba po udobnejših oblačilih. Leta 1890 so bile predstavljene prve ženske športne obleke, vključno s krili za kolesarjenje in bluzami za tenis. Ta funkcionalna oblačila so nudila več svobode gibanja ter vplivala na vsakdanjo modo.

Neo-viktorijanski slog

Konec desetletja se je pojavil slog, ki se je zgledoval po Viktorijanski dobi. Ta neo-viktorijanski slog je vključeval polne krilo, visok ovratnik in bolj pokrito silhueto. Predstavljal je protiutež bolj sproščenemu slogu z začetka desetletja.

Umetniško gibanje

Umetniška gibanja, kot sta bila impresionizem in estetstvo, so prav tako vplivala na modo 1890ih. Oblikovalci so črpali navdih iz slikarjev, kot sta bila Monet in Rossetti, ter ustvarili eterične obleke v pastelnih barvah z rahlimi vzorci. Te obleke so odražale umetniški okus tistega časa.

Razlike med razredi

Obstajale so velike razlike v modi med višjim in delavskim razredom.

Višji razred

Ženske višjega razreda so si lahko privoščile drage materiale, kot sta bila svila in čipka. Njihova oblačila je bilo mogoče prilagajati najnovejšim trendom. Pogosto so zaposlovale šivilje, ki so šivala obleke posebej zanje.

READ  Europak Oliver Moška Moda Leto 2024

Delavski razred

Ženske delavskega razreda so bile bolj omejene pri izbiri oblačil. Nosile so cenejša volnena in bombažna oblačila v nevtralnih barvah, ki so jih lahko nosile več let. Redko so si lahko privoščile luksuz sledenja modnim trendom. Namesto tega so morale nositi bolj praktična vsakdanja oblačila.

Zaključek

Ženska moda v 1890ih je bila prehodna doba. Stare Viktorijanske tradicije strogih korzetov in težkih kril so se mešale z novo željo po udobju in praktičnosti. Konec desetletja se je pojavila napetost med tradicionalisti, ki so hoteli ohraniti stare ideale ženskosti, in reformatorji, ki so zahtevali svobodo za nove ženske vloge. Kljub tem nasprotjem je bilo to obdobje polno kreativnosti, ko se je rodila moderna ženska moda.

Ženska Moda 1890

Related posts

Ženska Moda Leta 1956

admin

Srajce Ženska Moda

admin

Ženska Moda Skozi Zgodovino

admin

Leave a Comment