Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Ženska moda

Ženska Moda V 90

Ženska moda v 90. letih je bila polna kontrastov. Na eni strani je bila poudarjena ženstvenost z oblačili, kot so majice brez ramen in krila z visokim pasom, na drugi strani pa udobje z ohlapnimi puloverji in širokimi hlačami. Barve so bile živahne, vzorci drzni, frizure in ličila pa poudarjeno dramatični.

V nadaljevanju bomo podrobneje pogledali nekatere ključne značilnosti in trende ženske mode 90. let, vključno z oblačili, modnimi dodatki, frizurami in ličili. Osredotočili se bomo tudi na vpliv pop kulture in družbenih sprememb na modo tistega časa.

Oblačila

Majice brez ramen in krila z visokim pasom

Eden izmed najbolj prepoznavnih kosov oblačil 90. let so bile majice brez ramen ali z tankimi naramnicami, ki so razkrivale ramena in ključnice. Najpogosteje so bile narejene iz svile ali satena.

Pogosto so jih nosile skupaj s krilom z visokim, ozkim pasom, ki je segal tik pod prsi, ter poudarjal vitkost pasu. Ta kombinacija je ustvarila zelo ženstven in privlačen videz.

Ohlapna oblačila

Na drugi strani so bila priljubljena tudi bolj udobna in ohlapna oblačila, kot so oversize puloverji, široke hlače in dolge krila. Veliko je bilo narejeno iz mehkih materialov, kot sta pletenina in flis.

Ta slog je bil sproščen in mladosten, vendar še vedno moden. Pogosto so ga nosile najstnice in mlade ženske.

Kratke majice, topi in hlače na trebuh

Zelo priljubljene so bile tudi kratke majice, topi in hlače na trebuh, ki so razkrivale popka. Te so nosile predvsem najstniki in mladi odrasli.

Slog je bil všeč mladim, saj je poudarjal njihovo mladost in sproščenost. Hkrati je bil tudi nekoliko provokativen za takratne standarde.

READ  Moška Moda Arum

Barve in vzorci

Barve oblačil so bile zelo živahne – od neonskih odtenkov do močnih barv, kot sta rdeča in vijolična. Priljubljeni so bili tudi živalski vzorci, na primer z zebro, leopardi ali tigri.

Oblačila so bila pogosto kombinirana na drzen in neobičajen način, da so ustvarila opazen videz. Na primer fluorescentno zelena majica je bila kombinirana z roza krilom.

Ženska Moda V 90

Modni dodatki

Velike zapestnice

Značilne za 90. leta so bile velike plastične zapestnice v živih barvah, ki so jih nosile predvsem najstniki. Bile so okrogle ali pravokotne oblike.

Pogosto so jih nosili več hkrati na vsaki roki, da so ustvarili opazen videz. Bile so cenovno dostopne, zato jih je imelo veliko najstnic.

Velika sončna očala

Priljubljena modna dodatka sta bila tudi velika sončna očala v živih barvah, ki so skoraj v celoti zakrivala obraz. Najpogosteje so bila v obliki mačjega oz. živalskega videza ali pa velikih ščitov.

Nosila so jih tako dekleta kot fantje, da so ustvarili trendovski videz. Postala so del pop kulture tistega časa.

Tekači in superge z debelim podplatom

Na nogah so bile priljubljene superge z debelim podplatom, imenovane tekači. Najbolj znane blagovne znamke so bile Nike, Reebok in Adidas.

Superge so bile velike, v živih barvah in izstopajočih vzorcih. Nekatere so imele tudi lučke, ki so utripale ob hoji. Postale so del ulične kulture in hip hop mode.

Frize in ličila

Dramatične frizure

Ženske frizure so bile zelo dramatične – visoko spete lasje, različne pričeske, loki, kodri in valovi so bili zelo priljubljeni. Prav tako odbitki in pobarvani lasni prameni v živih barvah.

Cilj je bil ustvariti čim bolj opazno pričesko. Lasulje in umetni dodatki za lase so pomagali doseči prefinjene učinke.

READ  Moška Moda 1989

Temno in dramatično ličenje

Ličenje je prav tako temeljilo na dramatičnih učinkih – močnih sencah za veke v črni, vijoličasti in drugih močnih odtenkih. Trepalnice so bile poudarjene s črnilom za trepalnice.

Ustnice so bile temno rdeče ali vijolične barve, za bolj bleščeč učinek pa so uporabljali svetleče glose. Obličji sta bili poudarjeni s temnim pudrom za obraz in močnim rumenim korektorjem.

Vse to je ustvarilo zelo opazen in dramatičen videz, ki je bil značilen za pop zvezdnice in manekenke tistega časa.

Vplivi na modo 90. let

Pop kultura

Na modo 90. let je močno vplivala pop kultura. Glasba, filmi in televizijske oddaje, še posebej glasbeni videospoti, so postavljali trende, ki so jim sledili oboževalci.

Pop zvezdnice, kot so Madonna, Spice Girls in Britney Spears so bile velike modne ikone. Njihov slog in image je posnemalo na milijone najstnic po svetu.

Tudi igralci in igralke v priljubljenih najstniških serijah, kot sta Beverly Hills 90210 in Melrose Place, so vplivali na modo mladih.

Ulična moda

Pomemben vpliv je imela tudi ulična moda, povezana s hip hop kulturo, rolkanjem in uličnimi slogi iz velemest. Oblačila znamk, kot so Tommy Hilfiger in Nike so postala priljubljena med mladimi.

Superge, široke hlače in velika oblačila so postali del glavnega toka, potem ko so jih nosili na ulicah.

Družbene spremembe

Ženske so v 90. letih začele zasedati vedno pomembnejše vloge v družbi in poslovnem svetu. Njihova oblačila so to odražala – postajala so bolj praktična in manj formalna.

Pojavila se je tudi večja osredotočenost na zdravje in fitnes, kar se je odražalo v športnih oblačilih kot delu vsakdanje mode.

READ  Ženska Moda 1970 Flowers

 

Related posts

Ženska Moda 1890

admin

Kako izbrati prave materiale za poletno žensko modo?

admin

Kako vključiti športno obutev v vsakdanji ženski stil?

admin

Leave a Comment