Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Moška moda

Moška Moda 80 Tih

Moška moda v 80. letih prejšnjega stoletja je bila zanimiva in raznolika. Zaznamovali so jo slogi, kot so preppy, new wave, heavy metal in ulični slog. V ospredju so bili svetli barvni odtenki, izraziti vzorci in bleščeči dodatki.

Moški so nosili ožje hlače, usnjene jakne, majice s potiski rock skupin in bleščeč nakit. Lasje so bili pogosto počesani v ekstravagantne frizure. Modni trendi so se hitro spreminjali, saj so nanje močno vplivale popularne glasbene skupine in filmi.

Značilnosti moške mode 80. let

Preppy slog

Preppy slog je bil priljubljen v začetku 80. let. Zanj so značilni vzorčaste srajce s kravato, puliji, suknjiči, blejzerji in hlače chino v živih barvah. Dodatki so vključevali penny čevlje, pasove z izrezanimi inicialkami in sončna očala wayfarer. Ta slog je bil eleganten, a sproščen.

New Wave in Punk

Slog new wave in punk je bil bolj ekstravaganten. Moški so nosili strgane ozke kavbojke, usnjene hlače, verižne pasove, črne usnjene jakne, majice s potiski rock skupin in čevlje dr. martens. Pogoste so bile nenavadne in izstopajoče frizure v slogu irokeze ali pa potisnjene lase nazaj in veliko laka.

Heavy Metal

Pripadniki heavy metal kulture so nosili usnje, verige, črno barvo in bleščeče detajle. Tipični kos oblačila je bila usnjena jakna z zakovicami in bleščicami. Majice so imele potiske priljubljenih heavy metal skupin, kot so Iron Maiden, Metallica ali AC/DC. Hlače so bile ozke, strgane kavbojke.

Ulični slog & Hip Hop

Ulični slog se je razvil pod vplivom hip hop kulture. Zanj so značilne športne jakne bomber, široke hlače, velika sončna očala, zlata verižica okoli vratu in športni copati. Priljubljene so bile tudi košarkarske majice in kape. Slog je bil sproščen in udoben.

READ  Masimo Duti Moška Moda

Barve, vzorci in materiali

80. leta so prinesla svetlejše barvne odtenke, kot so roza, modra, zelena in rumena. Priljubljeni so bili tudi pisani vzorci, kot so karo, printe in črtasti vzorci.

Veliko moških oblačil je bilo narejenih iz usnja, pa tudi iz svile in žameta za bolj eleganten videz. Materiali so bili bleščeči in sijoči z veliko bleščic, luščkov in bleščeče kovine.

Moška Moda 80 Tih

Dodatki in frizure

Dodatki

Moški so radi nosili bleščeč nakit, kot so uhane, verižice in zapestnice. Priljubljeni so bili tudi široki usnjeni pasovi, rute okoli vratu in pisani šali.

Očala wayfarer in aviator očala so dajala videz filmske zvezde. Pogoste so bile tudi košarkarske kape in pisani športni copati.

Frizure

Lasje so bili pomemben modni dodatek. Priljubljene moške frizure so vključevale valovite pramene, potisnjene nazaj in zalizane z veliko laka. Punkerji so nosili irokezo, heavy metalci dolge lase, pop zvezde pa kratke, urejene pričeske.

Barvanje las je postalo moderno. Lase so si barvali v žive odtenke, kot sta rdeča in vijolična. Tudi črna barva je bila priljubljena.

Vplivi na moško modo 80. let

Na moško modo 80. let so močno vplivale glasbene skupine in filmi. Novi glasbeni žanri, kot so new wave, punk in heavy metal so prinesli svoje sloge oblačenja.

Filmi, kot sta Top Gun in Flashdance, sta popularizirala določene kos oblačil in dodatke. Denimo sončna očala aviator in usnjene jakne iz filma Top Gun.

Tudi športne ikone, kot sta tenisač Björn Borg in košarkar Michael Jordan sta vplivala na modo s svojim slogom oblačenja na igrišču in zunaj njega.

Različni slogi moške mode 80. let

Preppy

Preppy slog je vključeval elegantna oblačila v živih barvah – pulije, suknjiče, hlače chino in penny čevlje. Dodatki so bili pasovi z inicialkami, sončna očala wayfarer in pisani šali.

READ  Ženska Moda 20. Stoletja

Rocker

Rockerji so nosili usnjene hlače, strgane kavbojke, verižne pasove in usnjene jakne. Značilne so majice s potiski rock skupin, čevlji dr. martens in ekstravagantne frizure.

Heavy Metal

Za heavy metal je značilna črna barva, usnje, verige in bleščice. Tipični kos je usnjena jakna, ozke strgane kavbojke in majica s potiskom priljubljene metal skupine.

Ulični slog

Ulični slog vključuje športne jakne bomber, široke hlače, velika sončna očala zlata verižica in športni copati. Priljubljene so bile tudi košarkarske majice in kape.

Zaključek

80. leta so bila ustvarjalno obdobje na področju moške mode. Novi glasbeni žanri so prinesli svoje sloge oblačenja, filmi in športniki pa so prav tako vplivali na modo.

Značilni so bili svetli barvni odtenki, bleščice, usnje in ekstravagantni dodatki. Slogi so se hitro spreminjali, od elegantnega preppyja do punkerskih strganih kavbojk. To desetletje še naprej navdihuje modne oblikovalce po vsem svetu.

Related posts

Moška Moda Jesen 2024

admin

Army Shop Kranj

admin

Moška Moda 1990

admin

Leave a Comment