Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Moška moda

Moška Moda Petdesetih

Moška moda petdesetih let prejšnjega stoletja je bila polna slogov in trendov. Zaznamovali so jo ohlapnejši kroji oblačil, pisane barve in vzorci ter uporaba novih materialov. V petdesetih so moški začeli bolj slediti modnim trendom in iskati lasten slog.

Značilnosti moške mode petdesetih

Ohlapnejši kroji

Po strogih in ozkih krojih štiridesetih so petdeseta prinesla ohlapnejše kroje oblačil. Priljubljeni so bili široki hlačni kroji, kot so pisane hlače za prosti čas ali jeans hlače. Majice in srajce so postale bolj ohlapne in udobne. Tudi suknjiči so postali nekoliko daljši in širši.

Pisane barve in vzorci

Barve in vzorci moških oblačil so postali bolj živahni. Namesto nevtralnih barv so bile priljubljene močne in žive barve, kot so rdeča, modra, zelena, rumena in roza. Pojavili so se pisani karo vzorci, pruge in potiski. To je bil popoln odmik od bolj resnih barv prejšnjega desetletja.

Novi materiali

V petdesetih so se začeli uveljavljati novi materiali, kot sta najlon in spandex. Omogočili so lažje in udobnejše oblačila. Najlon je bil uporabljen za majice, srajce in nogavice, spandex pa za oprijetejše hlače. Uporabljati so začeli tudi več umetnih vlaken.

Moška Moda Petdesetih

Ključni trendi

Rock’n’roll slog

Z vzponom rock glasbe je nastal rock’n’roll slog, ki ga odlikujejo usnjene jakne, ozke kavbojke, majice s potiski in čevlji z debelim podplatom. Ikonski predstavniki tega sloga so Elvis Presley, Jerry Lee Lewis in Chuck Berry.

Preppy slog

Preppy ali premožen slog izvira iz elitnih šol na vzhodni obali ZDA. Zanj so značilni izdelki, kot so polo majice, suknjiči s grbom šole, pulijevri prevezani čez rame in loafers čevlji. Barve so večinoma nevtralne.

READ  S Oliver Slovenija

Delovna oblačila

V petdesetih so postala priljubljena tudi bolj sproščena poslovna oblačila, kot so ohlapnejša obleka, srajca in kravata brez suknjiča. Za bolj formalne priložnosti pa ostaja standarden poslovni kostim s suknjičem in kravato.

Ključni modni kosi

Usnjena jakna

Usnjena jakna s podlogo iz ovčje kože je postala sinonim za uporniški rock’n’roll slog. Nosili so jo zvezdniki, kot sta Elvis Presley in Marlon Brando.

Ozke kavbojke

Ozke kavbojke so postale priljubljene zaradi vpliva western filmov in rock glasbe. Izdelane so bile iz trpežnega denima, kroj pa je poudarjal vitko postavo.

Majica s kratkimi rokavi

Majica s kratkimi rokavi iz bombaža ali najlona je postala osnovni kos garderobe za prosti čas. Lahko je bila bela ali z vzorci, najpogosteje s potiskom.

Pulover

Puloverji so postali priljubljeni za vsakdanjo rabo. Izdelovali so jih iz volne ali umetnih vlaken, v nevtralnih barvah ali z vzorci.

Športni copati

V petdesetih so se pojavili prvi namenski športni copati, na primer za košarko ali tenis. Imeli so podporo za gleženj in blazino v peti za večjo stabilnost.

Sklep

Moška moda petdesetih je prinesla večjo sproščenost in udobje v primerjavi s prejšnjim desetletjem. Značilni so ohlapnejši kroji, živahne barve in vzorci ter uporaba novih materialov. Glavna sloga sta rock’n’roll in preppy, pojavila pa so se tudi bolj sproščena poslovna oblačila. Med ključne kose spadajo usnjena jakna, ozke kavbojke, majica s kratkimi rokavi, pulover in športni copati. Moda petdesetih je močno vplivala na nadaljnji razvoj moške mode.

Related posts

Moška Moda Po Najnovejšem Stilu

admin

Italijanska Moška Moda

admin

Moška Moda 2024

admin

Leave a Comment