Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Moška moda

Moška Moda 80

Moška moda v 80. letih prejšnjega stoletja je bila barvita, drzna in slogovno raznolika. Oblikovalci modo so eksperimentirali z novimi materiali, barvami in kroji. V ospredje so prišli močni kontrasti, geometrijski vzorci in pisane barve.

Moški so nosili ožje hlače in suknjiče z izrazitimi rameni. Priljubljeni so bili neonski odtenki, živalski vzorci in potiski. Lasje so bili pogosto speti v rep ali pa postriženi na ježka.

V nadaljevanju bomo podrobneje predstavili značilnosti moške mode v 80. letih, njene sloge in ikone ter vpliv na sodobno modo.

Značilnosti moške mode 80

Slogi

Moška moda 80 je vključevala različne sloge, ki so odražali takratno pop kulturo. Nekateri izmed najbolj prepoznavnih so:

 • Punk – strgane majice, usnjene jakne, verižice, varnostne zaponke
 • New Wave – ožji kavbojki, usnjene jakne, majice brez rokavov
 • Heavy Metal – usnjene jakne, verižice, črne majice z logotipi skupin
 • Preppy – suknjiči s pisanimi vzorci, puliji, škornji
 • Miami Vice – beli suknjiči, roza srajce, sončna očala

Moška Moda 80

Barve in vzorci

Značilne barve moške mode v 80. so bile neonski odtenki, kot so roza, rumena in zelena. Priljubljeni so bili tudi živalski vzorci, geometrijski liki, črte in pike.

Oblikovalci so radi eksperimentirali z drznimi barvnimi kombinacijami in kontrasti, denimo roza srajca z zelenimi hlačami. Suknjiči in puliji so bili pogosto potiskani s pisanimi vzorci.

Frizure

Moške frizure so bile v 80. izrazito stilizirane. Priljubljen je bil pankerski greben, pri katerem so lasje postavljeni pokonci v greben. Mnogi so nosili tudi kratke frizure na ježka v slogu pop zvezdnikov.

Daljši lasje so bili pogosto speti v rep ali kite. Redkeje so moški nosili valovite frizure z razdelkom na strani. Značilni so bili tudi kodrasti afro lasje.

READ  Army Shop Admiral

Modni dodatki

Moški so radi nosili verižice, uhan v enem ušesu in pirsinge. Priljubljene so bile usnjene zapestnice z zakovicami. Očala za sonce so postala nepogrešljiv modni dodatek, še posebej velika bleščeča sončna očala.

Nekateri so nosili tudi pisana plašča, šale z živalskimi vzorci in klobuke. Športni copati, denimo Converse All Star, so postali del vsakdanje mode.

Modne ikone

Nekatere ikone popularne kulture so močno vplivale na moško modo 80. Med njimi so:

 • David Bowie – njegov androgini slog je navdihnil new wave
 • Madonna – njene usnjene jakne in korzeti so vplivali na žensko in moško modo
 • Michael Jackson – njegova rdeča usnjena jakna je postala prepoznavni kos oblačila
 • Prince – znan po ekstravagantnih nastopih in barvitem slogu oblačenja
 • Duran Duran – njihov slog preppy z bleščicami je bil zelo priljubljen

Te zvezde so s svojim slogom oblačenja in videospoti močno vplivale na modo 80. Njihove podobe so bile navdih za mnoge trende tistega časa.

Vpliv na sodobno modo

Kljub minulim desetletjem moška moda 80 še vedno vpliva na sodobne modne trende. Nekateri elementi, ki so ostali priljubljeni, so:

 • Ožji kroji hlač in suknjičev
 • Usnjene jakne
 • Živalski vzorci
 • Neonski odtenki
 • Velika sončna očala
 • Športni copati kot del vsakdanje mode

Oblikovalci radi posegajo po slogih 80., ki jih posodabljajo za sodobno modo. Vidimo lahko vrnitev potiskov, neonskih barv in oversize krojev, ki spominjajo na 80. leta.

Tako moška kot ženska moda črpata navdih iz tega barvitega in drznega obdobja, ki je puščalo močan pečat. Nekateri elementi mode 80 so postali že skoraj klasični in jih zlahka kombiniramo s sodobnejšimi kosi.

READ  Maribor Kvalitetna Ženska Moda

Zaključek

80. leta so bila za moško modo obdobje eksperimentiranja, novih materialov in drznih barvnih kombinacij. Zaznamovali so jo slogi, kot so punk, new wave in heavy metal. Priljubljeni so bili neonski odtenki, živalski vzorci in geometrijski potiski.

Ikone popularne kulture, kot sta Madonna in Michael Jackson, so močno vplivale na takratne modne trende. Nekateri elementi mode 80., denimo ožji kroji in usnjene jakne, so prisotni še danes. Oblikovalci radi posegajo po slogih tistega časa za navdih.

Kljub minulim desetletjem je moška moda 80. pustila trajen pečat, tako s svojo estetiko kot vplivom na sodobne trende. Njena zapuščina je še vedno opazna v modi današnjega časa.

Related posts

Europark Trgovine Moška Moda

admin

Moška Jesenska Moda

admin

Army Shop Slovenija

admin

Leave a Comment