Ideje za dom, družino, poroke in praznovanja po letnih časih
Image default
Moška moda

Moška Moda 1990

Moška moda v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bila polna kontrastov. Na eni strani je bilo videti, da moški poskušajo obdržati slog osemdesetih z ohlapnimi oblačili in bleščicami, na drugi strani pa se je začel pojavljati bolj sproščen in ulični slog.

Deveta desetletja so zaznamovali tudi številni modni vplivniki, od glasbenih zvezd do športnikov. Michael Jordan je s svojim slogom močno vplival na ulično modo tistega časa. Glasbene skupine, kot so Nirvana, so prinesle bolj sproščen in neurejen videz. Filmi, kot sta Reservoir Dogs in Pulp Fiction, so pomagali popularizirati ohlapne obleke in kravato s kratkimi hlačami.

Glavni modni trendi moške mode 1990

Ulični slog

Ulični slog je bil zelo priljubljen v devetdesetih. Zanj so značilni ohlapna oblačila, kot so oversize jakne, hlače z nizkim pasom, majice XXL velikosti in športni copati. Ta slog je izhajal neposredno iz hip hop kulture tistega časa.

Michael Jordan je bil eden glavnih vplivnikov na ulično modo devetdesetih. Njegov slog oblačenja na igrišču in zunaj njega je navdihnil mnoge fante, da so posnemali njegov videz z ohlapnimi kavbojkami, majicami in športnimi copati.

Grunge slog

Glasbene skupine, kot je Nirvana, so prinesle grunge slog, ki je vključeval ohlapne puloverje, flanelaste srajce, potrgane kavbojke in izrabljene športne copate. Ta slog je bil videti neurejen in zanemarjen, kar je bilo namenoma tako.

Grunge moda je izvirala iz glasbene scene v Seattlu in je hitro postala priljubljena med najstniki po vsem svetu. Bila je upor proti bleščečemu, komercialnemu slogu osemdesetih.

Retro slog

Deveta desetletja so obudila tudi nekatere retro sloge iz preteklih desetletij. Ponovno so postali priljubljeni havajski srajčni vzorci, usnjene jakne, kavbojke z zvoni in drugi elementi iz 50., 60. in 70. let.

READ  Vero Moda Ženska Obleka

Ta vintage videz je bil še posebej prisoten v filmih, kot sta Reservoir Dogs in Pulp Fiction. Liki so pogosto nosili ohlapne obleke, kravato in kratke hlače – slog, ki je kmalu postal moderen.Moška Moda 1990

Ključni kosi moške mode 1990

Oversize jakne

Oversize ali zelo ohlapne jakne so bile zelo priljubljene v devetdesetih. Lahko so bile usnjene kožne jakne, bomber jakne, parke ali pa preprosto velike puhovke ali jakne za dež.

Te velike jakne so postale del uličnega sloga, saj so omogočale udobno gibanje in prostornost. Pogosto so jih nosili z ohlapnimi kavbojkami ali širokimi hlačami.

Flanelaste srajce

Flanelaste srajce so postale sinonim za grunge modo v devetdesetih. Izvirale so kot del delavskega sloja v hladnejših predelih Severne Amerike, nato pa so jih sprejeli glasbeniki, kot je Kurt Cobain.

Te tople in udobne srajce z vzorci so postale modna uspešnica. Najpogosteje so bile rdeče-črne ali modro-zelene barve v karo vzorcu.

Športni copati

Športni copati so bili nepogrešljiv del moške mode v devetdesetih. Najbolj priljubljeni so bili seveda Air Jordan modeli, ki jih je nosil Michael Jordan. Vsi so hoteli biti videti kot legendarni košarkar.

Poleg Jordana so bili priljubljeni tudi Reebok Pump copati, Nike Air Max, Adidas copati in še mnogi drug modeli. Športni copati so postali del vsakdanje mode in ne le za šport.

Kratke hlače in kravata

Morda najbolj neobičajna modna kombinacija devetdesetih je bila kravata, ki so jo nosili skupaj s kratkimi hlačami in ohlapno srajco. Ta slog je bil priljubljen predvsem po zaslugi filmov, kot sta Reservoir Dogs in Pulp Fiction.

Kasneje v desetletju je ta videz prevzela tudi glasbena skupina Oasis. Čeprav je bila kombinacija na prvi pogled čudna, je kmalu postala sprejemljiva in celo zaželena.

READ  Moška Moda Po Najnovejšem Stilu

Modni dodatki

Moški modni dodatki v devetdesetih so vključevali:

  • Sončna očala – velika, zatemnjena sončna očala so bila nepogrešljiv del videza.
  • Verižice in ogrlice – nosili so jih tako glasbeniki kot športniki. Nekateri so imeli več verig okrog vratu.
  • Ure – zlati Rolex ali podobne prestižne ure so bile priljubljene med raperji in drugimi.
  • Kape – bazebal kape z logotipi športnih moštev ali kape z logotipi modnih znamk.

Kdo je sledil modi 1990

Modo v devetdesetih so narekovali predvsem:

  • Mladi – najstniki in študentje so hitro prevzeli nove sloge, kot sta grunge in ulični slog.
  • Glasbeniki – glasbene skupine so imele velik vpliv na modo. Nirvana je prinesla grunge, Oasis pa ohlapne obleke in kravato.
  • Športniki – zvezdniki, kot sta Michael Jordan in Andre Agassi, sta vplivala na priljubljenost določenih oblačil in dodatkov.
  • Filmski igralci – igralci v filmih, kot sta Reservoir Dogs in Pulp Fiction, so pomagali popularizirati določene sloge.

Skupna značilnost sledilcev mode je bila, da so hoteli izražati individualnost in drugačnost od prevladujočih trendov 80. let. Zato so se zatekali k bolj sproščenim in uličnim slogom.

Zaključek

Moška moda 1990 je bila polna nasprotij. Na eni strani še vedno prisoten bleščeč slog 80. let, na drugi pa čedalje bolj priljubljeni ulični in grunge videz.

Michael Jordan, Nirvana in filmski igralci so močno vplivali na modo tistega časa. Priljubljeni so bili oversize kosi oblačil, flanelaste srajce, kratke hlače in športni copati.

Moda je izražala uporništvo mladih proti komercializmu in željo po drugačnosti ter individualnosti. Zato je bila tako raznolika – od elegantne do namerno zanemarjene.

READ  Kako uporabiti modne dodatke za izražanje osebnega stila?

 

Related posts

Masimo Duti Moška Moda

admin

Moška Moda Modre Obleke

admin

Moška Moda 80

admin

Leave a Comment